Content-Length: 64463 | pFad | https://snl.no/%C3%98ystein_1._Magnusson

Øystein 1. Magnusson – norsk konge 1103-1123

Faktaboks

Øystein 1. Magnusson
Øystein I Magnusson; Eystein I Magnusson
Født
1088
Død
29. august 1123, Hustad i Fræna
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Virke
Norsk konge
Familie

Foreldre: Kong Magnus 3. Berrføtt (1073–1103) og en ukjent lavættet kvinne.

Gift med Ingebjørg Guttormsdatter.

Halvbror av kongene Sigurd 1. Jorsalfare (cirka 1089–1130), Olav Magnusson (cirka 1100–1115) og Harald 4. Gille (cirka 1102–1136), og angivelig av Sigurd Slembe (død 1139); morfar til Olav Gudbrandsson Ugjæva (cirka 1150–1173).

Øystein Magnusson
Byste i marmor som trolig skal forestille kong Øystein, fra Munkeliv kloster i Bergen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Øystein 1. Magnusson var norsk konge fra 1103 til 1123, sammen med sine brødre Sigurd Jorsalfare og Olav Magnusson. De var alle sønner av Magnus Berrføtt.

Øystein Magnusson var norsk konge i hele 20 år, og i forhold til denne lange regjeringstiden er det påfallende lite vi vet om ham. Det har i hovedsak sammenheng med at han ikke gjorde seg bemerket gjennom krigerske bedrifter – slikt som skaldene diktet om og sagaforfatterne bygde på i sine beretninger. Øystein drev i stedet med byggevirksomhet – han anla en havn på Agdenes, reiste flere kirker og grunnla Munkeliv kloster i Bergen. Ennå var den «sivile» administrasjonen i riket lite utviklet og frembrakte ikke dokumenter i tilknytning til en konges fredelige innsats. Det de senere sagaene forteller om Øysteins regjering, er også for en vesentlig del preget av rent litterære motiver.

Konge

Mannjevningen mellom kong Sigurd og kong Øystein Magnussønner, illustrasjon til 1899-utgaven av Heimskringla
Sagaforfatterne lot motsetningene mellom brødrene Sigurd og Øystein komme dramatisk til uttrykk i en såkalt «mannjevning», hvor de to brødrene i en dialog fremhever hver sine fortjenester.

Øystein ble konge ved farens død sammen med brødrene Sigurd og Olav. Alle brødrene hadde forskjellig mor. Sigurd var 1–2 år yngre enn Øystein og Olav mer enn 10 år yngre. Sigurd og Øystein var reelle samkonger, mens vi ikke hører noe om Olav som konge. Tidlig i sin regjering, kanskje med én gang, skal Øystein og Sigurd i en retterbot ha avskaffet forskjellige avgifter til kongen (blant dem en rekke såkalte «gaver») som stammet fra det danske styret i Norge 1030–1035 (under Svein og moren Alfiva), og de skal på den måten ha blitt svært populære. Et samkongedømme innebar ellers at kongene delte en felles kongemakt, mens selve riket ikke var delt med faste grenser. De første årene skal Sigurd for det meste ha oppholdt seg i Viken, mens Øystein satt på Vestlandet og i Trøndelag.

Gjennom korstoget til Det hellige land fra 1108 til 1111, som en rekke skalder diktet om, vant Sigurd Jorsalfare et stort ry som krigerkonge (se Sigurd Jorsalfares korstog). Dette gav i neste omgang sagaforfatterne en kjærkommen anledning til å kontrastere de to brødrene – etter faste og nokså stereotype mønstre som vi finner mange steder i sagalitteraturen – som henholdsvis «krigerkonge» og «fredskonge». Særlig har Snorre med stilistisk (og psykologisk) mesterskap utnyttet disse sjablonene i sin berømte «mannjevning» mellom de to kongene: Sigurd skryter av sine militære ferdigheter og sin innsats ute, mens Øystein holder imot at han var hjemme og bygde landet – reiste kirker, stod for havneanlegg og trygget seilleden, noe som var «mer til gagn for riket» enn at «du [Sigurd] slaktet blåmenn til fanden».

Snorres meddelelse om at Øystein fikk lagt Jemtland under den norske kronen, mens Sigurd var på korstog, gjennom rause gaver, avtaler og diplomati (skjønt uten at overhodet noen konkrete opplysninger anføres), inngår i det samme sjablonaktige og stereotype mønsteret, som fredskongens form for erobring. Men denne «erobringen» svarer neppe til historiske realiteter. Alt vi ellers vet, blant annet fra andre litterære kilder, tilsier at Jemtland først kom under den norske kongens herredømme 70–80 år senere, på Sverres tid.

Det vi leser om Øystein i forbindelse med Sigurd Ranessons prosess, der de to brødrekongene er uenige om lendmannen Sigurd Ranessons vilkår for finnferden, er også formet etter de samme litterære sjablonene og har liten kildeverdi. Derimot gir en av de eldste sagaene, Theodoricus’ kongekrønike på latin fra cirka 1180, en del konkrete opplysninger om Øysteins byggevirksomhet som kan virke plausible nok og som gjentas og utdypes i senere sagaer.

Byggevirksomhet

Stein fra Munkeliv kloster, som kanskje kan ha tilhørt korbuen, funnet ved utgravninger i 1857
Øystein Magnusson grunnla Munkeliv kloster i Bergen tidlig på 1100-tallet. I 1536, i forbindelse med reformasjonen, ble Munkeliv brent og ødelagt. Det finnes ingen synlige rester av klosteret over bakkenivå i dag.

Øystein ser ut til å ha vært særlig aktiv i Bergen, og mye tyder på at han betydde mer for byens utvikling enn Olav Kyrre (som sagaene gjør til byens grunnlegger). Blant annet flyttet han kongssetet fra Alrekstad (Årstad) til Holmen ytterst i Vågen, og her oppførte han en kongehall som ifølge Snorre var den staseligste trebygning som var reist i Norge. Videre lot han bygge Nikolaikirken som en kirke for bybefolkningen. Det er også på det rene, slik Theodoricus sier, at Øystein grunnla Munkeliv kloster, som han utstyrte med et stort jordegods.

Kongens interesse for Bergen hadde etter all sannsynlighet sammenheng med den økonomiske utviklingen på begynnelsen av 1100-tallet. Engelske kilder bekrefter at tørrfiskhandelen, hvor Bergen ble et knutepunkt, nå var i gang, og en samtidig skaldestrofe av den senere orknøyjarlen Ragnvald Kale forteller om skipsfart mellom Bergen og Grimsby i Øst-England på denne tiden.

I denne sammenheng har det også betydning at kildene knytter Øysteins navn til lofotfisket. Retterboten de tre samkongene utstedte (se ovenfor) nevner en moderat kongelig beskatning som skulle stå ved lag: Hver mann som var på fiske i Vågan skulle gi kongen fem fisker. Sagaene opplyser dessuten at Øystein lot bygge en kirke i Vågan.

Videre fortelles det at kong Øystein lot anlegge en havn ved Agdenes i innseilingen til Trondheimsfjorden. Denne omsorgen for ferdselen langs kysten passer godt med kongens virksomhet i Bergen og Lofoten. Opplysningen om havnen ble i 1990-årene bekreftet av arkeologiske funn. Disse undersøkelsene av dette havneanlegget viser nemlig – i motsetning til tidligere undersøkelser – at det virkelig er fra Øysteins tid. På denne måten får vi stadfestet sagaenes bilde av Øystein som en fredelig konge, som var aktiv hjemme over et bredt felt, men den litterære staffasjen i sagaene må vi fremdeles se bort fra.

Død og etterkommere

«Kong Øysteins likferd», illustrasjon til 1899-utgaven av Heimskringla

Øystein døde av sykdom i 1123. Han etterlot seg en datter, Maria, som ble mor til opprørskongen Olav Ugjæva.

Øystein døde av sykdom i 1123, og etter det regjerte Sigurd alene til 1130. Øystein var gift med Ingebjørg Guttormsdatter (barnebarnet til Steigar-Tore) fra Steig i Sør-Fron. De hadde en datter, Maria, som ble gift med Gudbrand Skavhoggsson. Opprørskongen Olav Ugjæva, som var kongsemne mot Magnus Erlingsson i 1165, var deres sønn.

Avbildninger

Fra Munkeliv kloster er det bevart et kongehode i marmor, med innskriften EYSTEIN REX, som er datert til noe før midten av 1100-tallet. Skulpturen finnes nå i Historisk museum i Bergen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bull, Edvard (1926): biografi (Eystein Magnusson) i Norsk biografisk leksikon, første utgave (NBL1), bind 3
  • Bull, Edvard (1927): Jemtland og Norge, sidene 15–18
  • Heimskringla, cirka 1220-tallet
  • Helle, Knut (1982): Bergen bys historie, bind 1, sidene 114–116
  • Jasinski, Marek Edward (1995): «Kong Øysteins havn på Agdenes», i Viking, bind 58, sidene 73–104
  • Krag, Claus (2005): biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave, bind 10
  • Lie, Hallvard: Studier i Heimskringlas stil, VSK Skrifter II 1936 nr. 5, 1937, sidene 31–32 og 56–68
  • «Theodoricus Monachus», i Monumenta historica Norvegiæ, utgitt av Gustav Storm, 1880

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg








ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: https://snl.no/%C3%98ystein_1._Magnusson

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy