Content-Length: 49731 | pFad | https://snl.no/Christiania_Bryggeri

Christiania Bryggeri – Store norske leksikon

Faktaboks

Forretningsadresse

Maridalsveien 3, Oslo

Stiftet
1855
Nedlagt
1918
Christiania Bryggeri

På begynnelsen av 1900-tallet kunne tapperiet i bryggeriet tappe 45 000 flasker per dag.

Av /Oslo Museum.

Nora Maridalsveien 3, 1938

Norsk Teknisk Museum.
Lisens: CC BY 4.0

Christiania Bryggeri var en norsk bryggeribedrift i Oslo, etablert i 1855. Bryggeriet lå i Maridalsveien 3, og utviklet seg til å bli et av de største og mest moderne bryggeriene i Kristiania. Etter en omstrukturering av bryggerinæringen i Oslo, ble Christiania Bryggeri kjøpt opp av Schous Bryggeri under første verdenskrig og lagt ned i 1918.

Historie

Maridalsveien 23
Bryggeribygningene bevart i Maridalsveien, 2012
Maridalsveien 23
Lisens: CC BY SA 3.0

Christiania Bryggeri ble etablert av hedmarkingene Ole Sæhli, Thore Bjerke, Rudolf Falch og Harald Heyerdahl i 1855. I løpet av de neste årene ble bryggeriet utvidet og bygget om, og med rundt 40 ansatte var bryggeriet i 1865 et av de største og mest moderne i Kristiania. Bryggerimester Stenersen drev anlegget frem til et moderne mønsterbryggeri til han døde i 1875. Det var her brødrene Amund og Ellef Ringnes lærte bryggerifaget før de etablerte interessentskapet Ringnes & Co i 1876, og da startet det som siden ble norsk bryggerihistorie.

Christiania Bryggeri ble aksjeselskap i 1889, og skilte flaskeproduksjonen ut i et eget selskap i Sverige, Liljedahls aktiebolag. Mineralvannproduksjon og lagre ble først etablert på Grünerløkka, men senere ble alle produksjonsaktiviteter samlet i ett anlegg etter oppkjøp av nabotomter mellom Maridalsveien og Brenneriveien.

Stor produksjon

I 1913 fremsto bryggeriet som stort og moderne. Det hadde store lagerhaller i det bratte terrenget mellom Maridalsveien og Akerselva. Over 1000 kvadratmeter gulvflate ble brukt til malt-spiring – det første steget i . Kapasiteten i malteriet var så stor at bryggeriet forsynte det meste av landets bryggerier med malt. Bryggerhusene hadde 40 kar med en kapasitet på til sammen over 200 000 liter. Lagerkjellerne i tre etasjer hadde 63 lagerfat som rommet til sammen 162 000 liter. Tapperiet kunne tappe 45 000 flasker per dag.

Oppkjøp og avvikling

Schous Bryggeri kjøpte opp Christiania Bryggeri under første verdenskrig, og som del av en omstrukturering av bryggerinæringen i Oslo ble bryggingen samlet hos Schous. I 1918 flyttet Schous mineralvannfabrikken Nora fra Bislett til de tidligere bryggerilokalene i Maridalsveien 3.

Brusproduksjonen var i drift i Maridalsveien 3 til Oslo kommune fant en erstatningstomt på Alnabru, hvor Nora flyttet produksjon og lager til i 1971. Bygningene i Maridalsveien 3 ble senere benyttet som kommunale kontorer, og huser nå Oslo byarkiv med magasiner, kontorer og publikumsarealer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg








ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: https://snl.no/Christiania_Bryggeri

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy