Ifølge Friele var avkriminaliseringen av seksuell omgang mellom menn en strategisk viktig seier for det videre arbeidet for homofiles rettigheter. I 1977 lyktes Friele og DNF-48 med å få Norsk psykiatrisk forening til å vedta at homoseksualitet ikke lenger skulle regnes som en psykiatrisk diagnose. I 1979 ble homofile formelt likestilt med heterofile i Forsvaret. Tidligere hadde Forsvaret avvist alle homofile som søkte om å tjenestegjøre, fordi det var å regne som en psykiatrisk diagnose. Forsvarsledelsen var dessuten redd for konsekvensene det kunne ha for heterofile soldater å måtte forholde seg til homofile.
Utover på 1970-tallet ble diskrimineringsvern for homofile og lesbiske en viktig sak. Forslaget om å inkludere homofile og lesbiske fikk ikke støtte i Straffelovrådet da saken ble behandlet i 1979. DNF-48 og Friele satset derfor på å overbevise politikerne, og i 1981 vedtok Stortinget å inkludere homofile i den såkalte rasismeparagrafen. Allerede i 1983 tok Friele og DNF-48 paragrafen i bruk, og anmeldte pastor Hans Bratterud for hatefull omtale av homofile i en direktesending på radio. Han skal blant annet ha oppfordret til å fjerne homofile «ifra deres ledende stillinger både i det politiske liv og ellers i samfunnet vårt». Bratterud ble først frikjent i Oslo byrett, men senere funnet skyldig da saken kom opp i Høyesterett. Han ble dømt til 30 dager betinget fengsel.
1970-tallets feministiske og marxistiske strømninger preget også homobevegelsen. Friele ble som generalsekretær i DNF-48 etter hvert uenig med de yngre aktivistene med bakgrunn fra Arbeidernes Kommunistparti (AKP), som forsøkte å gjøre organisasjonen til en del av en større bevegelse mot «monopolkapital og klasseundertrykking». I 1978 tok medlemmer i DNF-48 som var aktive i Sosialistisk Venstreparti initiativ til å stifte Arbeidsgrupper for homofil frigjøring (AHF). Organisasjonen ble allerede på stiftelsesmøtet kuppet av AKP-ere. Senere samme år ble AKP-erne bedt om å ta avstand fra sitt eget partis etter hvert så berømte uttalelse, der de beskrev homofili som et utslag av kapitalisme og borgerskap. AKP-erne i DNF-48 tok side med sitt eget parti, og konflikten endte med kollektiv ekskludering fra DNF-48 av alle medlemmer med tilknytning til AHF.
Friele var som generalsekretær sentral i håndteringen av konflikten, og stridighetene førte til en mangeårig splittelse i den norske homobevegelsen. Friele har blant mange fått ry på seg for å være uforsonlig i konflikt, noe som kom tydelig frem i de interne uenighetene i DNF-48 på 1970-tallet.
I 1979 sto Friele og Wenche Lowzow frem som et par i norsk offentlighet. Dette vakte stor oppstandelse, og endte med at Lowzow etter hvert ikke ble renominert på stortingslisten til Oslo Høyre. I 1982 skulle Friele og Lowzow til USA på invitasjon fra International Gay Association. I den forbindelse måtte de søke om dispensasjon fra amerikanske immigrasjonsmyndigheter, fordi homoseksuelle på den tiden var å regne som «seksuelle avvikere». I ettertid var paret åpne om at Lowzows diplomatpass, som hun hadde i kraft av å være stortingsrepresentant, ble merket med «a sexual deviant» («en seksuell avviker»). Hendelsen ble behørig omtalt som «visumsaken», og Friele og Lowzow benyttet den til å belyse diskriminering og ydmykelse av homofile og lesbiske.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.