Jæren er en farlig kyststrekning for skipstrafikken, og den første fyrlykta i området ble plassert på den vesle holmen Raunen i Ognabukta i 1906. Der hadde det allerede i 1896 blitt satt opp en redningshytte. Den står fremdeles på plassen og ble restaurert i 2025 av Jæren kystlag og kulturvernavdelingen i Hå kommune.
I 1906 ble det også montert et knalltåkesignal på Kvassheim. Det utløste et knallskudd hvert tiende minutt når det var tåke, og ble betjent av en mann på en nærliggende gård. Ingen av tingene fungerte tilfredsstillende, så Kvassheim fyrstasjon ble bygget ved tåkesignalet. Den ble utstyrt som familiestasjon og utstyrt med et enkelt lynblinkapparat i lyktehuset. Knalltåkesignalet ble drevet av fyrbetjeningen frem til 1916, da det ble erstattet av et elektrisk drevet hornsignal. Det fungerte frem til 1956, og ble da skiftet ut til fordel for et tyfon tåkesignalanlegg. Samme år ble bemanningen økt med en fyrbetjent, og det ble bygget en bolig til. Under andre verdenskrig var ikke Kvassheim fyr tent, og i lange perioder bodde det tyske soldater på fyret.
Etter at fyrstasjonen ble nedlagt, ble den stående ubrukt til 2004. Da overtok Jæren friluftsråd anlegget, og har siden pusset opp og utvidet til et flott besøksfyr. I dag er Kvassheim åpent for dagsbesøk med varmestue, kafé og utstilling. Det er overnattingstilbud i assistentboligen.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.