Vilhelm Evang var en norsk etterretningsoffiser som er særlig kjent for å ha ledet oppbyggingen av Norges militære etterretningstjeneste etter andre verdenskrig. Han ledet Forsvarets etterretnings- og sikkerhetstjeneste.
Etter examen artium i 1927 studerte Evang realfag, og var i studietiden innom det radikale miljøet Mot Dag. Etter okkupasjonen av Norge i april 1940 engasjerte Evang seg i illegalt motstandsarbeid, noe som førte til at han måtte flykte til Sverige og derfra videre til Storbritannia, der han tilbragte størstedelen av krigen (1941–1945).
I London tjenestegjorde han ved Forsvarsdepartementets etterretningskontor med graden major. Etter krigen ledet Evang i årene 1946–1965 etterretnings- og sikkerhetstjenesten i Forsvaret. I 1948 ble han avdelingssjef i Forsvarsstaben med graden oberst, og stabssjef samme sted fra 1953. Evang ble forflyttet på grunn av samarbeidsproblemer under den såkalte Lygren-saken i 1966 og tilbragte årene 1966–1969 som norsk militær representant ved NATOs hovedkvarter i Europa.
Etter at han vendte tilbake til Norge i 1969, ble han stilt til disposisjon for Forsvarssjefen til han gikk av med pensjon i 1974.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.