Yucatánhalvøya er en halvøy i Mellom-Amerika, mellom Mexicogolfen og Det karibiske hav, skilt fra Cuba ved Yucatánkanalen. Området er cirka 197 000 km2 stort, delt mellom Mexico, Belize og Guatemala.
Yucatánhalvøya er et lavt kalksteinplatå med hett og tørt klima i nord, fuktigere i sør. På spissen av Yucatánhalvøya, halvveis på land og halvveis i havet, finnes et gjenfylt meteorittkrater, Chicxulubkrateret. I nord er landet dekket av buskvegetasjon, kaktus og mangrover, i sør av tropisk regnskog. Dyrelivet omfatter blant annet jaguar, beltedyr og iguan. Her dyrkes sisalagave, mais, sukkerrør, bomull, tobakk og kaffe. Området er også brukt til petroleumsutvinning. Turistnæringen har i de senere tiår økt betydning. Blant de viktigste turiststedene er Mérida, Cancún, Campeche og de mer eller mindre restaurerte ruinbyene etter mayakulturen (blant annet Tikal, Chichén Itzá og Uxmal).
Både i den meksikanske delen og i Belize finnes ruiner av førspanske seremonielle sentre. De største og mest kjente er Chichén Itzá, Mayapán, Uxmal, Kabah og Santa Rosa Xtampak. Flere av dem er utgravd og delvis restaurert. De representerer alle forskjellige epoker i mayaenes kulturhistorie, særlig den senere delen fra omkring 1000 e.Kr.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.