Content-Length: 53811 | pFad | https://snl.no/aksemaktene

aksemaktene – Store norske leksikon
Signering av tremaktspakten
Signering av tremaktspakten av Tyskland, Japan og Italia 27. september 1940 i Berlin. Fra venstre til høyre er Japans ambassadør til Tyskland Saburō Kurusu, Italias utenriksminister Galeazzo Ciano og Adolf Hitler.
Japansk propagandaplakat

Japansk propaganda for antikominternpakten, en pakt inngått mellom Japan, Nazi-Tyskland og Italia (aksemaktene). Øverst bilder av Hitler, Konoe og Mussolini, nederst barn med de tyske, japanske og italienske flaggene.

Aksemaktene er et vanlig navn på alliansen mellom Tyskland, Italia og Japan i perioden 1936–1943. Begrepet henger sammen med uttrykket «aksen BerlinRoma», først brukt av Benito Mussolini i en tale 1. november 1936. Samarbeidet ble en realitet etter Italias invasjon av Etiopia i oktober 1936 og Folkeforbundets bruk av sanksjoner mot Italia i 1936–1937. Japan ble en del av alliansen etter inngåelsen av Antikominternpakten i november 1936.

Faktaboks

Også kjent som

Roma-Berlin-Tokyo-aksen

engelsk: Axis powers

italiensk: Potenze dell'Asse

tysk: Achsenmächte

Under andre verdenskrig (1939–1945) kjempet de tre landene først sammen mot de allierte, men i 1943 skiftet Italia side i krigen etter at Mussolini hadde blitt avsatt. Etter dette falt begrepet aksemaktene bort.

Bakgrunn

Adolf Hitler hadde alt i Mein Kampf (1925–1926) utpekt Italia som en naturlig forbundsfelle for Tyskland. Men tross det ideologiske slektskapet og de to statenes felles interesse i en revisjonistisk politikk, var det lenge vanskelig å få i stand noe nærmere samarbeid, blant annet fordi Italia var en avgjort motstander av planene om å innlemme Østerrike i Det tyske rike (Anschluss). De mislikte også tyske ekspansjonstendenser i retning av Donau-bekkenet og Balkanhalvøya.

Aksemaktenes samarbeid

Benito Mussolini og Adolf Hitler
Benito Mussolini og Adolf Hitler i München, juni 1940.

I oktober 1936 undertegnet Tyskland og Italia en hemmelig protokoll i Berchtesgaden, som faktisk integrerte de to lands utenrikspolitikk. Begge land var da gått inn med aktiv støtte til general Francisco Francos opprørshær under den spanske borgerkrigen, en støtte både Tyskland og Italia opprettholdt til borgerkrigen ble avsluttet med Franco og nasjonalistenes seier i mars 1939.

Da Antikominternpakten ble sluttet mellom Tyskland og Japan i 1936, ble den tiltrådt av Italia, og dermed ble «Berlin–Roma-aksen en verdenspolitisk trekant» (sitat Hitler). Grunnlaget for samarbeidet var at alle de tre involverte landene gikk inn for å støtte hverandre økonomisk og militært i deres bestrebelser på å oppnå det den politiske ledelsen i landene mente var nasjonenes «rette plass» i henholdsvis Sentral-Europa og Øst-Asia.

Aksen bestod sin første alvorlige prøve i mars 1938 da Østerrike ble innlemmet i Det tyske rike. I september 1939 brøt andre verdenskrig ut etter at Tyskland gikk til angrep på Polen.

Tremaktspakten

Aksen fikk sin traktatmessige utforming blant annet gjennom tremaktspakten mellom Tyskland, Italia og Japan undertegnet i Berlin den 27. september 1940. Fra da av sto de tre landene offisielt sammen i kampen mot de allierte, som blant annet bestod av Storbritannia, Frankrike og Sovjetunionen. I tiden som fulgte forsøkte Nazi-Tyskland å overtale Japan til å angripe britiske støttepunkter i Asia, for på den måten å bidra til å nedkjempe Storbritannia.

Samtidig trodde tyske ledere at et slikt angrep også ville bidra til at USA ikke gikk med i krigen, men utover i 1941 ser tyskerne ut til å ha gått bort fra denne reservasjonen. I stedet tilkjennega de en rekke ganger støtte til aggressive japanske tiltak som kunne føre til krig med USA, og tyske ledere forsikret japanske representanter om at de ville komme til unnsetning om så skulle skje. Til tross for at tremaktspakten kun hadde bestemmelser for støtte fra Tyskland og Italia i tilfelle et angrep på Japan, erklærte også Tyskland krig mot USA kort tid etter det japanske angrepet på Pearl Harbor den 7. desember 1941.

Etter at Italia 13. oktober 1943 hadde sluttet seg til de allierte i kampen mot Tyskland, falt begrepet aksemaktene bort.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • International Military Tribunal: Trial of the Major War Criminals before the International Military Tribunal («Blue Series»): Volume 1 (Nürnberg, 1947), sidene 40–41 og 215–216, digitalt tilgjengelig hos Library of Congress (loc.gov)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg








ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: https://snl.no/aksemaktene

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy