Content-Length: 61885 | pFad | https://snl.no/dugong

dugong – Store norske leksikon
Dugong dugong
Dugongen har munnen på undersiden av hodet. Huden har ofte arr etter sammenstøt med båter.
Dugong
Dugongen lever i kystfarvann og ved elvemunninger i varme hav og beiter der på sjøgress i grunne områder.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Dugongfamilie observert fra luften utenfor Australia. Man vet ikke mye om deres sosiale liv. Den splittede halen gjør at de kan minne om delfiner ovenfra.
.
Lisens: CC BY SA 4.0

Dugong er en art av sjøkuer, og er den eneste nålevende arten i dugongfamilien. Som sjøkuer i manatfamilien er dugonger helt tilpasset et liv i vann. De finnes i tropiske marine økosystemer der det vokser sjøgress som de lever av. Dugonger trues av ulovlig jakt og annen menneskelig aktivitet.

Faktaboks

Uttale

dugong

Også kjent som
g
Vitenskapelig navn
Dugong dugon
Beskrevet av
(Müller, 1776)
Global rødlistestatus
VU – Sårbar

Beskrivelse

At dugongens hjørnetenner i overkjeven er som små støtenner, mens underkjeven er forskjøvet kan man se på kraniet.

.
Lisens: CC BY SA 3.0

Dugonger er store dyr med torpedoformet kropp. Kroppslengden er 2,4–4,0 meter og vekten er 230–400 kilo. Den har luffer på fordelen av kroppen og mangler baklemmer. Halen er bred, tofliket og horisontalt avflatet, som halefinnen til en hval.

Sanser

Huden er gråbrun og glatt, men kan se grønn ut når det vokser alger på den. Dugongen har tykke hår som er følsomme for berøring på kroppen og særlig rundt munnen. Dette hjelper dugongen til å finne frem, og å finne mat i grumsete vann. Øynene er små og synet dårlig. Neseborene sitter på toppen av hodet og gjør det lett å puste i overflaten. De lukkes under vann. Hørselen er god selv om ørene ikke synes på utsiden.

Munnen er plassert på undersiden av hodet og er omgitt av tykke, splittede lepper som dugongen bruker når den leter etter sjøgress. Underkjeven er forskjøvet og de fleste av tennene er redusert. Hjørnetennene i overkjeven er forstørret og kan hos eldre hanner se ut som små støttenner.

Levevis

Dugonger finnes i ulike marine miljøer der det vokser sjøgress, som de leter etter og spiser døgnet rundt. De oppsøker gjerne kystnære områder med grunt og stille vann, som bukter og kanaler i mangroveskoger. Hvor langt et individ forflytter seg i løpet av livet, varierer mye.

Stort sett observeres ett eller noen få individer sammen. Hunner og kalver holder sammen, og under paringstiden tiltrekker hunnene mange hanner. I 2020 ble en flokk med flere hundre dugonger observert i Persiabukta utenfor Qatar.

Dugonger kan bli om lag 70 år gamle.

Utbredelse

utbredelse av dugong
Utbredelse av dugong (Dugong dugon). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av dugong

Dugonger har et stort utbredelsesområde som inkluderer kysten av minst 37 land, samt mange øyer i Indiahavet og Stillehavet. De finnes langs østkysten av Afrika og langs den nordlige kysten av Australia. Den er utryddet i Taiwan, Mauritius og muligens Maldivene.

Status

Den globale bestanden er regnet som sårbar av verdens naturvernunion (IUCN), men vurderingen er ikke oppdatert siden 2015. Den gjenværende bestanden tilknyttet de japanske Ryukyuøyene ble vurdert som kritisk truet i 2019. I 2022 ble den østafrikanske bestanden vurdert som kritisk truet da det kun finnes noen få individer igjen ved en øygruppe utenfor Mosambik. Samme år ble bestanden ved Ny-Caledonia i Stillehavet regnet som truet.

Trusler

Dugonger utsettes for ulike trusler i de forskjellige delene av utbredelsesområdet. Den største trusselen er ulovlig jakt. Nedgang i fiskebestander som skyldes storskala kommersielt fiske har ført til økt fattigdom og matmangel mange steder. Det har igjen forårsaket mer ulovlig jakt på dugonger for kjøtt.

En annen viktig trussel er at dugonger setter seg fast i fangstredskaper og i garn som brukes til å holde haier unna strender. Et stort antall drepes eller skades også av båter.

Sjøgresset som dugonger er avhengig av for å overleve, er utsatt for forurensning og forsvinner ved utbygging av kystområder. Dugongene blir også direkte påvirket av forurensning, både kjemisk og i form av lyd. Klimaendringer er anslått å forsterke mange av truslene mot dugonger, og å føre til mer ekstremvær som i seg selv er en trussel.

Jakt på dugonger

Det er funnet arkeologiske bevis på at mennesker har jaktet på dugonger i minst 6000 år utenfor det som nå er De forente arabiske emirater. I Torresstredet mellom Australia og Ny-Guinea er det også funnet spor etter dugongjakt som er flere tusen år gamle. Her har urfolk fortsatt unntak fra det generelle forbudet mot jakt. Kjøttet spises, og andre kroppsdeler brukes til medisin og religiøse artefakter.

Stellersjøku

Dugongfamilien omfatter også den utdødde stellersjøkuen som inntil 1768 fantes i Beringhavet. Den skal hovedsakelig ha levd av tare, og kunne bli opptil ti meter lang og veie rundt ti tonn. Den ble utryddet på grunn av intens jakt kun 36 år etter at arten først ble beskrevet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Dugong dugon
GBIF-ID
9729967

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg








ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: https://snl.no/dugong

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy