Germanske språk er en gruppe indoeuropeiske språk som fra gammelt av har vært talt i Sentral-Europa, Skandinavia og Island.
De germanske språkene deles tradisjonelt i tre hovedgrupper:
- nordgermansk i Skandinavia og Island,
- vestgermansk (av og til også kalt sørgermansk), som omfatter de moderne språkene tysk, nederlandsk, frisisk og engelsk og deres historiske forstadier,
- den utdødde gruppen østgermansk, som bestod av gotisk og språkene og dialektene til burgundere, vandaler, gepider og heruler
Ved å sammenligne de eldste kjente språklige minnesmerkene fra de forskjellige overleverte germanske språk kan man føre disse språkene tilbake til en form som i alminnelighet kalles urgermansk.
Den tidligste geografiske situasjon er sterkt preget av stamme- og folkevandringer. Goterne vandret i sørøstlig retning på 100-tallet og vestover på 400-tallet etter vår tidsregning, men krimgotisk, talt av en gjenværende gruppe, overlevde ved Svartehavet inntil cirka 1600. Burgundere og vandaler drog mot sør og vest i Europa. Anglere og saksere utvandret til England. De tyske frankerne kan antas å ha bosatt seg så langt vest som ved Loire. Romanisering førte til at de østgermanske språkene i Sørvest-Europa døde ut, og at vestgermansken i det nåværende Frankrike ble trengt tilbake mot øst til det nåværende Alsace, hvor tyske dialekter stadig tales av 1–2 millioner mennesker.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.