Russels hoggorm er trolig den vanligste av de farlige giftslangene i Sørøst-Asia. Den er ansvarlig for mer enn halvparten av rapportert bitt i regionen (30–40 prosent av alle slangebitt i Sri Lanka). Den er rangert som nummer to på Indias liste over «de fire store» giftslangene, bare indisk krait regnes som farligere. Bangladesh hadde for eksempel 20 dødsfall forårsaket av russels hoggorm i 2013.
Årsaken til at den er så skremmende er en kombinasjon av flere faktorer: Den har en vid utbredelse, den forekommer hyppig i bebygde områder, den har et aggressivt gemytt og den har en sterk gift. Hoggtennene er svært lange, i gjennomsnitt 16,5 millimeter. Normal mengde gift er 130–250 milligram. Dødelig dose for et menneske er 40–70 milligram. Voksne slanger kan ofte være relativt rolige, men hvis de blir provosert, kan de raskt vise seg fra en aggressiv side. Hvis de føler seg truet, utstøter de høye hveselyder og hever fremste tredel av kroppen fra bakken. Unge dyr regnes som mer rastløse enn voksne.
Når den hogger, kan den enten slippe byttet straks, eller den kan henge fast i offeret i flere sekunder. Bittet er svært smertefullt, og smerten kan vedvare i 2–4 uker. Rundt bittstedet kommer det raskt en hevelse. Giften fører til blødninger på grunn av giftens effekt på blodets evne til å koagulere. Blødende tannkjøtt og blod i urin er vanlige symptomer. Dette vil igjen føre til blodtrykksfall, lavere puls og ikke sjelden til nyresvikt. Giften har også en neuromuskulær effekt som kan føre til lammelser i løpet av åtte timer. Døden inntreffer ofte 1–14 dager etter bittet, i blant også senere. Ved rask behandling er prognosene gode, men uten medisinsk oppfølging er dødeligheten som følge av bitt cirka 3 prosent. Av pasienter som overlever bitt, opplever 29 prosent en varig svekkelse av hypofysens evne til å utskille hormoner.
Gift fra denne arten blir også anvendt i moderne medisin til å teste blodets evne til å koagulere.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.