Sijoittaminen nähdään usein lukuina ja analyyseina, mutta myös ihmisen mielenliikkeillä on vaikutusta sijoituspäätöksiin. Nobel-palkittu psykologi ja taloustieteilijä Daniel Kahneman tuli tunnetuksi tutkimuksestaan, joka käsitteli taloudellista päätöksentekoa ja psykologisten vinoumien vaikutusta menestykseen.
Nuorten osakesijoittajien puheenjohtaja Maria Nurminen esittelee neljä yleistä sijoittamiseen liittyvää harhaa.
1. FOMO eli paitsi jäämisen pelko
FOMO (fear of missing out) on yksi yleisimmistä sijoittamiseen liittyvistä psykologisista harhoista. Se tarkoittaa sitä, että pelkää jäävänsä paitsi jostain suuresta mahdollisuudesta.
Ulkopuolelle jäämisen pelko voi johtaa impulsiivisiin ja harkitsemattomiin päätöksiin: sijoittaja saattaa ostaa osakkeita silloin, kun niiden hinta on jo noussut merkittävästi, mikä puolestaan lisää riskiä ostaa ylihintaan.
Ylilyöntien välttämiseksi on tärkeää tehdä sijoituspäätökset rauhassa ja huolellisen analyysin perusteella.
2. Laumakäyttäytyminen
Lauman tavoin käyttäytyvät sijoittajat seuraavat sokeasti muiden sijoittajien tekemisiä. Massojen yhtäaikainen liikehdintä voi johtaa markkinakupliin ja niiden äkillisiin romahduksiin. Yksi esimerkki laumakäyttäytymisestä on IT-kupla 1990-luvun lopulla, jolloin sijoittajat ryntäsivät teknologiayrityksiin analysoimatta niiden arvoa tarkemmin.
Laumakäyttäytyminen perustuu usein tunteisiin ja joukkopsykoosiin eikä rationaaliseen harkintaan, mikä tekee siitä riskialtista.
3. Menetysten välttely – ”En halua ikävää tunnetta”
Menetysten välttely tarkoittaa sitä, että sijoittaja pelkää tappioita ja niiden aiheuttamia tunteita, eikä osaa tehdä rationaalisia ratkaisuja. Välttely voi johtaa siihen, että sijoittajat pitävät kiinni tappiollisista sijoituksista liian pitkään toivoessaan niiden kääntyvän voitollisiksi. Tai sijoittaja myy voitolliset sijoitukset liian aikaisin pelätessään, että niiden arvo laskee.
Ihmisellä on luontainen taipumus välttää tappion aiheuttamaa negatiivista tunnetta. Olisi hyvä kehittää selkeä sijoitussuunnitelma ja pysyä siinä, vaikka markkinatilanne aiheuttaisikin hetkellistä epävarmuutta. Lyhyen aikavälin heilahtelut ovat osa sijoittamista, ja pitkäjänteinen strategia tuottaa usein parhaat tulokset.
4. Liiallinen itseluottamus
Liiallinen itseluottamus on yksi yleisimmistä sijoittamisen psykologisista harhoista. Siihen syyllistyy helposti, jos aiemmat sijoitukset ovat olleet menestyksekkäitä. Itseluottamus on tärkeä osa sijoittamista ja siihen liittyvää riskinottokykyä, mutta liiallisena se voi johtaa virheellisiin päätöksiin ja taloudellisiin menetyksiin.
Toisaalta, jos itseluottamusta ei ole, sijoittaja saattaa jättää hyviä mahdollisuuksia käyttämättä. Onkin tärkeää löytää tasapaino: sijoittajan tulee olla tietoinen omista rajoitteistaan ja kyetä arvioimaan sijoituskohteita realistisesti.
Sijoittaja Maria Nurminen muistuttaa, että sijoitusharhojen tunnistaminen ja niistä oppiminen on yksilöllinen ja elämänmittainen prosessi. Tärkeintä on oppia omista kokemuksistaan.