Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Yhteinen aika jäi hyvin vähäiseksi, kun porilaisen Anna Lehtosen ja hänen entisen puolisonsa Teemu Niemelän vuoden välein syntyneet lapset olivat pieniä.
Näyttelijämiehen työviikot teatterissa olivat kuusipäiväisiä ja työpäivä kaksiosainen: päivällä oli harjoitukset, ja muutaman tunnin tauon jälkeen esitys illalla.
Tauolla mies saattoi käydä vielä äänittämässä mainoksen. Lisäksi hän teki keikkaa muusikkona ja tuli usein töistä kotiin niin, että muu perhe oli jo nukkumassa.
Palattuaan perhevapailta Anna Lehtonen teki sairaanhoitajan töitä aluksi vain aamuvuoroissa osa-aikaisesti. Myöhemmin hän siirtyi tekemään kolmivuorotyötä täydellä työajalla.
– Kun toinen tuli töistä, toinen lähti töihin. Ei ymmärretty siinä kohtaa, että olisi pitänyt panostaa yhteiseen aikaan.
Ylen Tilastokeskukselta saamien tietojen mukaan joissakin ammateissa on enemmän eronneita kuin toisissa.
Seuraava grafiikka näyttää ammattien jakautumisen avioerotilastossa. Koskettamalla palloja näet, mitä ammatteja niiden takana on.
Pienimmissä ammateissa kyse voi olla silkasta sattumasta.
Pääsääntö on, että eronneita on sitä enemmän, mitä iäkkäämpiä ihmiset ovat, koska elettyä elämää on yksinkertaisesti takana enemmän. Joissakin ammateissa keski-ikä on selvästi korkeampi kuin toisissa.
Tilasto paljastaa kuitenkin poikkeuksia: ammattiryhmiä, joiden keski-ikä on alhainen ja silti eronneita on enemmän kuin keskimäärin väestössä.
Katso koneesta oman ammattiryhmäsi tilanne vuodelta 2022. Pienimpien ammattien kohdalla sattuma vaikuttaa asiaan.
Julkinen työ voi aiheuttaa mustasukkaisuutta
Juontajat ovat yksi eniten avioliitosta eronneista ammattiryhmistä.
Radio Novalla työskentelevällä Suvi Hartlinilla on 14 vuoden kokemus julkisesta ammatista. Se tuo parisuhteellekin paineita, jotka hän tuntee hyvin.
– Vaatii hyvän itsetunnon, jos alkaa seurustella mediasta tai vaikka somesta jollain tavalla tutun ihmisen kanssa.
Hartlin ajattelee, että työn tuoma julkisuus voi olla jonkinlainen kynnyskysymys.
– Jos toinen on hyvin privaattia sorttia ja toinen taas puhuu avoimesti elämästään, niin onhan siinä konfliktin paikka.
Hartlin kertoo saaneensa ”kaikenlaisia ehdotteluja” esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Hänen suuntaansa on saatettu osoittaa sormella tai on katsottu perään. Joskus puhelimeen on kilahtanut dick pic tai useampikin.
– Ne ovat kyllä vastenmielisiä.
Toisen saamat ehdottelut voivat saada kumppanissa aikaan mustasukkaisuutta. Hartlin uskoo, että kaikki ihmiset, hän itse mukaan lukien, ovat mustasukkaisia jossain määrin.
Siksi on tärkeää, että parisuhteessa toinen myös ymmärtää julkisen työn luonteen. Hartlinin kohdalla se tarkoittaa esimerkiksi juontajapari Esko Eerikäisen kanssa someen tehtyjä jumppavideoita, joissa ollaan fyysisesti lähekkäin.
Hartlin ei silti näe suoraa yhteyttä juontajan ammatin ja avioerotilaston välillä.
– Uskon, että eron syy on enemmän siinä, että kaksi arvoiltaan liian erilaista persoonaa eivät sovi toisilleen.
Radiojuontaja Suvi Hartlin kertoo, että hänestä voi saada radiolähetysten perusteella erilaisen mielikuvan kuin millainen hän on yksityiselämässään.
Vanhemmat olivat uupuneita, mutta eivät puhuneet siitä
Lasten ollessa pieniä Anna Lehtosen aamuvuoro sairaanhoitajana alkoi seitsemältä, iltavuoro kahdelta iltapäivällä ja yövuoro yhdeksältä illalla.
Työvuorot sai pitkälti valita itse, hän kertoo.
Perheen arki järjestettiin niin, että lapset saivat nukkua yönsä kotona. Siitäkin huolimatta, että he olivat epäsäännöllistä työaikaa tekevien vanhempien lapsille tarkoitetussa päiväkodissa.
– Suunnittelin itselleni vapaata silloin, kun mies oli töissä ja päinvastoin.
Vaikka hoitoapua sai isovanhemmilta, arki ilman toista aikuista kävi väsyttäväksi.
Yhteinen aika olisi auttanut huomaamaan, että molemmat olivat tahoillaan uupuneita, Lehtonen uskoo.
– Näimme toisiamme niin harvoin, että emme tajunneet, mitä toiselle oikeasti kuuluu.
Omien kuulumisten sijaan tuli juteltua lasten syömisistä ja päiväunista, hän kertoo.
Kuormitusta aiheutti myös monille pienten lasten vanhemmille tuttu, jopa vuosien pituinen univaje.
Lopulta pari päätyi eroon, kun lapset olivat viisi- ja kuusivuotiaita.
– Emme riidelleet, vaan kasvoimme vain täysin erillemme, Lehtonen sanoo.
Eronkin jälkeen entisen parin välit ovat olleet hyvät. Lapsista tuli eron jälkeen entiselle pariskunnalle yhteinen projekti, jota hoidetaan järki edellä, vahvistaa Teemu Niemelä.
– Välit ovat olleet paljon paremmat eron jälkeen.
Näyttelijä vähensi työntekoa eron jälkeen
Nyt lapset ovat jo teini-iässä ja voivat viettää parikin viikkoa kerralla yhden vanhemman luona. Molemmat vanhemmat asuvat Porissa ja lasten hoito on hyvin joustavaa.
Se, kumman vanhemman luona lapset ovat, riippuu useimmiten Niemelän töistä. Hän on jättänyt teatterityön ja tekee nyt enimmäkseen keikkaa muusikkona.
Hän kertoo kokeneensa eron jälkeen loppuunpalamisen näyttelijän työssä. Kaksikymmentä vuotta kuusipäiväistä työviikkoa riitti.
– En päässyt oikein koskaan palautumaan työstä, Teemu Niemelä sanoo.
Lehtonen tekee edelleen vuorotöitä, mutta vuorot ovat nykyisessä työssä vaihtelevampia kuin aiemmin. Molempien vanhempien työajat ovat siis oikeastaan entistä epäsäännöllisemmät.
– Tilanne on kuitenkin helpompi nyt, sillä isot lapset eivät tarvitse aikuista joka hetki, Lehtonen sanoo.
Nykyisissä parisuhteissaan molemmat tekevät asioita nyt toisin. Niemelä on vähentänyt työntekoa ja vaalii jaksamistaan.
Lehtosen työaika sairaanhoitajana on edelleen hyvin vaihteleva, mutta hän kuntoilee ja matkailee yhdessä nykyisen puolisonsa kanssa.
Lasten lapsuudenperheen hajoaminen tuntuu surulliselta, Lehtonen sanoo.
– Samaan aikaan ajattelen, että olemme kuitenkin onnistuneet erinomaisesti eroamaan. Välit ovat äärettömän hyvät ja lasten asioita hoidetaan yhdessä.
Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella
Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen tuomo.bjorksten@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.