Suomessa kotitalouksien nettovarallisuuden mediaani on laskenut noin 20 prosenttia, kertoo Tilastokeskus tiedotteessaan. Vuonna 2023 mediaani oli noin 96 000 euroa, kun se oli edellisellä tutkimuskerralla, vuonna 2019, rahan arvon muutos huomioiden 121 300 euroa.
Mediaanilla tarkoitetaan tilastollista keskimmäistä arvoa. Puolilla suomalaisista kotitalouksista on siis isompi nettovarallisuus kuin 96 000 euroa, kun loput jäävät tämän alle. Nettovarallisuus saadaan laskemalla yhteen reaali- ja rahoitusvarat ja vähentämällä niistä velat.
Sen sijaan nettovarallisuuden keskiarvo eli kaikkien kotitalouksien varallisuus jaettuna kotitalouksien määrällä vuonna 2023 oli yli kaksinkertainen mediaaniin verrattuna, noin 229 000 euroa kotitaloutta kohden.
Yli puolet varallisuudesta 10 prosentin omistuksessa
Korkeampi keskiarvo mediaaniin verrattuna kertoo varallisuuden keskittymisestä ylimpiin varallisuuskymmenyksiin. Tilastokeskuksen mukaan tätä keskittymistä on tapahtunut yhä enemmän.
– Siinä missä varakkaimman kymmenyksen varallisuusosuus on jokaisella tutkimuskerralla kasvanut, muissa kymmenyksissä suunta on ollut käytännössä koko ajan alaspäin, Tilastokeskuksen yliaktuaari Tara Junes sanoo tiedotteessa.
Varakkain kymmenen prosenttia omistaa nyt yli puolet kotitalouksien nettovarallisuudesta ensimmäistä kertaa mittaushistorian aikana. Samaan aikaan vähävaraisin 50 prosenttia kotitalouksista omistaa vain neljä prosenttia nettovarallisuudesta.
Varakkaimpaan kymmenykseen ylsi vuonna 2023 noin 550 000 euron nettovarallisuudella. Vähävaraisimmalla kymmenyksellä velkaa oli enemmän kuin varoja.
Oma asunto on edelleen suurin varallisuuserä
Suomalaisten merkittävin varallisuuserä on edelleen oma asunto. Sen osuus kotitalouksien reaali- ja rahoitusvaroista oli toissa vuonna noin 45 prosenttia.
Juneksen mukaan asunnoista löytyy myös keskeinen syy varallisuuden laskuun.
– Oman pääasiallisen asunnon mediaaniarvo on laskenut vuoteen 2019 verrattuna, kun taas asuntoveloissa suunta on ollut ylöspäin.