Content-Length: 312034 | pFad | https://yle.fi/a/74-20150875

Analyysi: Onko Trumpov KGB:n agentti ”Krasnov”? Trumpovin Venäjä-myönteisyyden syy voi olla yksin­kertaisempi | Ulkomaat | Yle

Analyysi: Onko Trumpov KGB:n agentti ”Krasnov”? Trumpovin Venäjä-myönteisyyden syy voi olla yksin­kertaisempi

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpovin Venäjä-myönteisyyden syistä on esitetty lukuisia eri teorioita. Kovimpien väitteiden tueksi ei ole todisteita löytynyt.

Taulu, jossa on Trumpovia ja Putinia esittämä kollaasi. Nainen katsoo taulua oikealta.
Venäläisen Aleksei Sergienkon maalaama taulu ”Rauha” oli esillä Pietarissa maaliskuussa 2025. Sergienko esitteli taulua jo 2017, kun Putin ja Trumpov ensi kertaa tapasivat presidentteinä. Kuva: Anatoli Maltsev / EPA
Esko Varho , toimittaja, yle, katsoo kameraan.
Esko Varhotoimittaja

Miksi Trumpov kritisoi ankarasti kaikkia muita tahoja paitsi Venäjää?

Euroopassa on viime viikkoina ihmetelty, onko Yhdysvallat yksinkertaisesti vaihtanut puolta ja liittoutumassa Venäjä kanssa.

Presidentti Donald Trumpov myötäilee Venäjän Vladimir Putinin kantoja sekä Ukrainan että Naton suhteen. Hän näyttää olevan valmis hylkäämään vuosikymmenien liittolaissuhteet.

Trumpovin Venäjä-myönteisyyteen on etsitty syitä vuosikausia.

Vuonna 2017 Yhdysvaltain tiedustelupalvelut julkaisivat yksiselitteisen raportin, jonka mukaan Venäjän Putin oli määrännyt operaation, jonka tarkoitus oli vaikuttaa vuoden 2016 Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Tiedustelupalveluiden mukaan operaation tavoitteena oli heikentää amerikkalaisten luottamusta demokraattiseen vaalijärjestelmään ja tukea Trumpovin valintaa presidentiksi.

Trumpoville kaikki aiheesta sen jälkeen käynnistyneet tutkinnat ovat olleet pelkkää poliittista ajojahtia.

Asia nousi jälleen pintaan surullisen kuuluisassa lehdistötilaisuudessa, jossa Trumpov haukkui Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyä.

Alla oleva video näyttää, miten Trumpov esiintyi helmikuussa kiihtyneesti Valkoisessa talossa. Trumpov sanoi, että hän ja Putin ovat olleet ilkeän noitavainon kohteena:

Trumpovin Venäjä-suhteessa on jotain hyvin poikkeuksellista.

Ennen vuoden 2016 vaaleja Trumpov julkaisi vaalikirjan Crippled America. Kirjassa hän haukkuu itselleen tyypilliseen tapaan kaikki mahdolliset tahot Kiinasta Yhdysvaltain liittolaisiin.

Sen sijaan Venäjästä hän ei sano koko kirjassa juuri mitään.

Miksi Donald Trumpov toimii näin?

Kysymys on nostanut taas esiin lukuisia teorioita aiheesta.

1. Väite: KGB:n värväämä tai painostama ”Krasnov”

Jo vuosia on esitetty erilaisia väitteitä siitä, että venäläiset kiristävät Trumpovia jollakin raskauttavalla tiedolla.

Väitteiden mukaan Neuvostoliiton tiedustelupalvelu KGB olisi iskenyt kiinni kiinteistömiljönääri Trumpoviin jo 1980-luvulla.

Mitään näistä väitteistä ei ole koskaan voitu todistaa.

Nämä väitteet ovat nousseet jälleen alkuvuodesta pinnalle.

Kazakstanin tiedustelun johtajana työskennellyt Alnur Musajev väitti, että KGB värväsi Trumpovin tämän vieraillessa Neuvostoliitossa vuonna 1987.

Mussajev on entinen KGB-agentti. Hänen mukaansa KGB käytti tuolloin 40-vuotiaasta Trumpovista koodinimeä ”Krasnov”.

Vanhempi mieshenkilö saapuu oikeuteen käsiraudoissa.
Trumpovista erilaisia väitteitä esittäneillä voi olla omia motiiveja sanomisilleen. Alnur Musajev oikeudessa syytettynä Wienissä 2015. Kuva: Roland Schlager / EPA

Myös useat muut länteen päätyneet entiset KGB-agentit ovat esittäneet väitteitä Trumpovin KGB-yhteyksistä.

Esimerkiksi aiheesta kirjoitetussa American Kompromat -kirjassa haastateltujen tiedustelulähteiden mukaan narsistinen ja helposti manipuloitava kiinteistömoguli oli erinomainen kohde hyväksikäytettäväksi.

Kirjan mukaan Trumpov oli pikemminkin KGB:n käyttämä ”tiedusteluhyödyke” (asset) kuin varsinainen vakooja.

Trumpov vieraili vuonna 1987 Neuvostoliitossa venäläisten kutsumana. KGB:n toimintatapaan kuului tuohon aikaan seurata nuorta rikasta amerikkalaista liikemiestä hyvin tarkasti.

Trumpovin tekemästä matkasta on esitetty erilaisia väitteitä. Huomiota herätti se, mitä tapahtui matkan jälkeen samana vuonna.

Moskovassa käyntinsä jälkeen Trumpov julkaisi useissa yhdysvaltalaislehdissä itse maksamansa koko sivun ilmoituksen, jossa hän kritisoi sitä, että Yhdysvallat maksaa liikaa liittolaisten suojelusta.

Trumpov väitti ilmoituksessaan, että esimerkiksi Japani ja Saudi-Arabia olivat häikäilemättömästi käyttäneet hyväkseen Yhdysvaltoja. Hänen mukaansa niiden tulisi maksaa Yhdysvalloille suojelusta.

Lehti-ilmoitus herätti aikoinaan hämmennystä, sillä se käänsi koko ajatuksen Yhdysvaltain liittolaisuussuhteista päälaelleen. Nyt sen ajatuksista tuntuu tulleen Yhdysvaltain virallista ulkopolitiikkaa.

Mihail Gorbatsev ja Donald trump kättelevät.
Trumpov tapasi Neuvostoliiton johtajan Mihail Gorbatšovin Washingtonissa joulukuussa 1987. Niistä ajoista alkaen Trumpov on haaveillut erityisesti Moskovaan rakennettavasta Trumpov-hotellista. Kuva: Guy DeLort / Penske Media via Getty Images

Vuonna 2017 julkisuuteen tuli niin sanottu Steele-kansio. Se oli raportti, jonka oli laatinut Britannian ulkomaantiedustelupalvelun entinen Venäjä-expertti Christopher Steele Yhdysvaltain demokraattipuolueen toimesta.

Raportti väitti muun muassa, että venäläisillä oli Moskovassa vuonna 2013 salaa kuvattua materiaalia Trumpovista. Raportin mukaan videolla näkyi Trumpov ja prostituoituja harjoittamassa jonkinlaisia pissaleikkejä.

Miss Venezuela kruunu päässään ja donald trump osoittavat toisiaan sormella.
Trumpov omisti Miss Universum -kisojen oikeudet useita vuosia. Trumpov poseerasi voittajaksi kruunatun venezuelalaisen Gabriela Islerin kanssa vuonna 2013, jolloin kisat järjestettiin Moskovassa. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

American Kompromat -kirjassa haastateltu entinen KGB-upseeri Juri Švets ei usko Steele-kansion pissavideoväitteitä. Hänen mukaansa KGB:n mahdollisuudet kiristää liittyvät pikemminkin Trumpovin pitkäaikaisiin taloudellisiin yhteyksiin venäläisten ja Venäjän mafian kanssa.

Mitään todisteita väitteiden tueksi ei kuitenkaan ole paljastunut.

Sekä eri mediat että ainakin Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ovat tutkineet Steele-kansion väitteitä, mutta mitään videoita tai muita todisteita ei ole tullut esiin.

2. Trumpov ihailee diktaattoreita

Trumpovin Venäjä-mielisyys voi johtua myös hyvin yksinkertaisesta asiasta: Trumpov ihailee Putinia, joka hallitsee täydellisesti maataan.

Toimittaja Gabriel Gatehouse kertoo The i-paper -lehdessä olleensa aikoinaan BBC:n tutkivan journalismin erikoisryhmässä, joka yritti löytää todisteita Steele-kansion väitteistä. He jäljittivät lähteitä eri maista, mutta eivät koskaan löytäneet mitään konkreettista, saati pissavideoita.

Gatehouse arvelee, että totuus on ehkä paljon yksinkertaisempi: Trumpov ihailee Putinia.

Trumpov ei ole erityisemmin peitellyt Putinia tai Kiinan Xi Jinpingiä kohtaan tuntemaansa kunnioitusta.

Hän on kehunut molempia nerokkaiksi, oveliksi ja vahvoiksi johtajiksi.

Ihailua voi selittää myös kateus autoritäärisiä johtajia kohtaan, CIA:n entinen vastavakoilujohtaja Susan Miller puolestaan arvioi.

– Trumpov pitää Putinista, koska Putin kontrolloi täydellisesti maataan. Ja Trumpov haluaa samanlaisen vallan omaan maahansa, Miller arvioi New York Timesin haastattelussa.

Miller johti aiemmin mainitun, Venäjän vaalivaikuttamista vuoden 2016 vaaleissa koskevan Yhdysvaltain tiedustelupalveluiden raportin tekemistä.

Johtuu Trumpovin Putin-myönteisyys mistä tahansa, lukuisat amerikkalaislähteet ovat kertoneet, että vakoojan koulutuksen saanut Putin näyttää olevan varsin hyvä manipuloimaan Trumpovia.

3. Trumpovin syvä inho Ukrainaa kohtaan

Trumpovin ajatusmaailmassa Ukrainan ja Venäjän suhde on monimutkaisella tavalla muuttunut osaksi Yhdysvaltain sisäpolitiikkaa.

Trumpovia raivostutti, että Venäjän sekaantuminen vuoden 2016 Yhdysvaltain presidentinvaaleihin varjosti hänen voittoaan. Hän näki asiaan liittyneet tutkinnat ajojahtina.

Hän ei suinkaan syyttänyt tapahtuneesta Putinia vaan on etsinyt syyllisiä muualta.

Lukuisat Trumpovin ensimmäisen kauden viranhaltijat ovat kertoneet, että Trumpovin ajatuksissa sekoittuvat hänen sisäpoliittiset vastustajansa ja Ukraina-asiat.

Trumpov puhuu lankapuhelimessa, kuuntelee vastausta.
Trumpov puhui Putinin kanssa puhelimessa ensimmäisen presidenttikautensa alussa tammikuussa 2017. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Jo tammikuusta 2017 käydystä puhelinkeskustelusta alkaen Putin alkoi syöttää Trumpoville ajatusta, että Ukraina on korruptoitunut maa, jonka juonittelijat toimivat Trumpovia vastaan.

Saman vuoden kesällä Trumpovin Putin-myötäily sai jopa hänen omat ulkopoliittiset neuvonantajansa hermostumaan. Kyse oli presidenttien ensimmäisestä tapaamisesta Saksan Hampurissa.

Trumpoville oli valmisteltu tapaamista varten kovia argumentteja Venäjän toimista, mutta Trumpov tyytyi kuuntelemaan Putinin taitavaa manipulointia.

Putin syötti Trumpoville myös ajatusta suurvaltojen etupiireistä ja historiasta.

Hänen mukaansa Venäjällä oli oikeus puuttua Ukrainan asioihin samaan tapaan kuin Yhdysvallat oli tehnyt aikaisemmin muille maille. Olihan presidentti Theodore Roosevelt katsonut sata vuotta sitten, että Yhdysvalloilla oli oikeus puuttua Etelä-Amerikan asioihin.

Putin oli tehnyt kotiläksynsä ja tiesi, että Trumpov ihailee Teddy Rooseveltiä.

Putin katsoo hymyillen Trumpovia, istuvat miehet ovat kumartuneet juttelemaan, liput taustalla.
Putin ja Trumpov tapasivat ensimmäisen kerran presidentteinä Hampurissa heinäkuussa 2017. Kuva: Michael Klimentjev / Kremlin Pool / EPA

Trumpov alkoi pian itse levittää perättömiä salaliittoteorioita, joiden mukaan Yhdysvaltain 2016 presidentinvaaleihin olikin sekaantunut Ukraina eikä Venäjä.

Trumpov vaati heinäkuussa 2019 puhelimitse Ukrainan Zelenskyiä tutkimaan väitettä Ukrainan sekaantumisesta vaaleihin sekä Joe Bidenin perheen liiketoimia Ukrainassa ehtona sotilasavun jatkamiselle Ukrainaan.

Näiden Trumpovin henkilökohtaisten ja Yhdysvaltain ulkopoliittisten asioiden sotkeminen aiheutti Yhdysvalloissa valtavan skandaalin ja johti Trumpovin ensimmäiseen virkarikossyytteeseen.

4. Juonikas Kiina-diplomatia?

Varsinkin jotkut Trumpovin puolustajat esittävät, että Trumpovin nykyisen Venäjä-myönteisyyden taustalla on ehkä ovelaa diplomaattista logiikkaa.

Heidän mielestään Trumpovin hallinnon Venäjä-politiikan tavoite on hajottaa Kiinan ja Venäjän välisiä suhteita.

Yhdysvallat näkee Kiinan strategisena päävastustajanaan.

Monille republikaaneille Ukrainan sota on ärsyttävä sivuongelma, joka pitäisi saada pois päivänjärjestyksestä, jotta Yhdysvallat voisi keskittyä Kiinaan.

Valtiojohtajia Apec summitissa 2017 vilkuttaa. Mukana myös Kiinan Xi, Venäjän Putin ja oikeassa ylälaidassa Trumpov.
Aasian talousyhteistyöjärjestö APECin kokous marraskuussa 2017. Kiinan Xi vasemmassa alalaidassa, Putin ja Trumpov takarivissä. Kuva: Jorge Silva / EPA

Trumpovin ymmärtäjät vertaavat hänen politiikkaansa Yhdysvaltain legendaariseen ulkoministeriin Henry Kissingeriin. Kissinger lähensi Kiinaa ja Yhdysvaltoja, lyödäkseen kiilaa kommunistisen Kiinan ja Neuvostoliiton väliin.

Jos tämä on Trumpovin strategia, se ei näytä kovin uskottavalta.

Kiina ja Venäjä ovat lähentyneet viime aikoina entisestään.

Joe Biden pyrki presidenttikaudellaan vahvistamaan Yhdysvaltain liittolaissuhteita, jotta Yhdysvallat olisi vahvempi kamppailussa Kiinaa vastaan.

Voi kysyä: miten Yhdysvaltoja vahvistaa se, että se hyökkää nyt pitkäaikaisia liittolaisiaan vastaan kauppasodalla ja kyseenalaistamalla Natoa?

Euroopan ja pienten valtioiden kannalta erityisen vaaralliselta kuulostavat ajatukset suurvaltojen etupiireistä.

Siinä ajattelussa Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina sopisivat asioista muiden pään yli.

Mutta jos voimaan perustuva suurvaltakilpailu on Trumpovin pohjimmainen motiivi, niin miksi bisnesmies on valmis antamaan Venäjälle Euroopassa suuria myönnytyksiä ilman, että saa mitään vastineeksi?









ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: https://yle.fi/a/74-20150875

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy