Sammenlignet med sine forløpere var Chan Chan et betydelig større og mer urbant samfunn, og riket er langt mer sentralisert. Handelen var mer omfattende, og håndverksproduksjonen både mer betydningsfull og mer effektiv. Håndverkerområdene lå rundt palassene i sentrum, og det er avdekket ulike verksteder for ulike råvarer og for ferdiggjøring. Man tror at husholdene arbeidet i regi av å tilhøre underordnede klaner (aylluer), og at høyere rangerte aylluer sto for handel og eksport. De ti palassene i Chan Chan hadde tusenvis av lagerrom og hundrevis av audiensværelser med forseggjorte sitteplasser. Sammenliknet med det man vet om økonomien i andre andinske samfunn, antyder denne arkitekturen at varebytte ble avtalt mellom ledere av aylluer snarere enn ved omsetning på et åpent marked.
Chan Chans byplan etterlater et inntrykk av orden og hierarki. Ruinene forteller også om et teokratisk samfunn der en halvt guddommelig monark hadde all makt. Arkeologer og historikere har tegnet et bilde av et strengt klassesamfunn med fem stender. Denne rangeringen speiler seg også utover i riket med bysamfunn på forskjellige nivåer og med forskjellige funksjoner. Man ser et stort byråkrati og en effektiv administrasjon. Nyere forskning peker imidlertid på at mye av den sosiale rangeringen og økonomiske spesialiseringen henger sammen med hvordan befolkningen besto av aylluer. En ayllu er en slags klan med 20–100 familier som utveksler ektefeller, og sammen utøver et yrke eller utnytter en ressurs og ofrer til sitt hellige opprinnelsessted (wak’a). I Chimú ofret alle til herskeren i tillegg. Administrasjonen av riket besto i å samordne og omfordele oppgaver og ressurser mellom en stadig voksende sammenslutning av aylluer.
Ettersom håndverk og handel ble stadig viktigere, flyttet store deler av landbefolkningen i Moche-dalen inn til byen. Det samme skjedde i nabodalene. Man tror at åkerdrift og fiske ble utført av underordnede aylluer som bodde i de ytre delen av byene. Hovedsteder i overvunne nabodaler ble omgjort til sekundære administrasjonssentre i imperiet. Hele folkegrupper med håndverkere og handelsmenn ble flyttet i kraft av å utgjøre en ayllu. Nyere arkeologiske funn og skjelettanalyser støtter tradisjoner som forteller at Chimús sofistikerte gullsmeder opprinnelig kom fra Sicán. Etter inkaens erobring ble de flyttet til Cuzco og sto for utsmykningen av soltempelet Qoricancha, inkaenes helligste sted.
Sammenlignet med Inkariket og andre andinske tradisjoner, utmerker Chimú seg ikke bare med sin effektive produksjon, men også med sine sofistikerte metall- og tekstilarbeider. Imperiet kontrollerte gull-, sølv og koppergruver og fangsten av spondylus-muslinger i tropisk farvann lengre nord. Mange gullsmykker har relieffer som viser hvordan dykkere ble sendt i dypet for å sanke de høyt skattede muslingene. Tekstiler ble vevd med råvarer fra bomull dyrket ved kysten, ull fra alpakkadrift i fjellene og fuglefjær hentet fra Amazonas-siden av Andes. Ferdigvarene ble sendt videre på handelsflåter sørover eller med lamakaravaner opp i fjellene.
Ved siden av gullarbeidene og tekstilene fremstår den svarte, høyglansede keramikken som ble laget i Chan Chan som mindre sofistikert enn arbeidene fra den tusen år eldre moche-kulturen. Til gjengjeld var den solid, fremstilt ved brenning ved høy varme, masseprodusert og dermed godt egnet til handel.
Sannsynligvis sto Chimú-kulturen for en ytterligere utbygging av vanningsanleggene i regionen. Det ble bygd kanaler på opptil 84 kilometer mellom nabodaler. I Chan Chan har brønnene som går ned til grunnvannet en dybde på opptil 15 meter. Vi antar at vedlikeholdet av kanalene ble administrert gjennom aylluene på samme måte som jordbruksproduksjon og håndverk.
Kommentarer (2)
skrev Stener Ekern
(forslag til bildetekst øverste bilde:) Ruinene etter Chimú-imperiets hovedstad Chan Chan går for å være en av verdens tre største største ruinkomplekser i adobe. Før byen ble erobret av inkariket kan den ha hatt rundt 100 000 beboere. Utgravninger (som stadig pågår) har avdekket en urban kultur med håndverk og handel i sentrum. Ruinene forteller også om et teokratisk samfunn der en halvt guddommelig monark hadde all makt. Chan Chan ble verdensarv i 1988, men ruinene er under sterkt press fra utbyggere og jordokkupanter i storbyen Trujillo som omgir stedet.
svarte Astrid Bredholt Stensrud
Ser bra ut! Men setningen om teokratisk samfunn kan gjerne flettes inn i selve teksten, f.eks i avsnittet om hierarki under "Samfunn".
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.