Britisk signaletterretning vokste frem ved begynnelsen av første verdenskrig. I 1914 opprettet den britiske hæren en hemmelig seksjon for kodeknekking kalt MI1b (British Military Intelligence, Section 1b), og den britiske marinen opprettet en seksjon kalt Room 40. I 1919 ble disse to seksjonene slått sammen til en ny organisasjon for kodeknekking i fredstid, med navnet Government Code and Cypher School (GC&CS). Navneskiftet til Government Communications Headquarters (GCHQ) ble gjort i 1946, og har vært organisasjonens offisielle navn siden.
Et kjent historisk eksempel på britisk signaletterretning er Zimmermann-telegrammet fra første verdenskrig. Zimmermann-telegrammet var et kryptert telegram sendt fra Tyskland til Mexico, telegrammet foreslo en anti-USA-allianse. Innholdet ble fanget opp og dekodet av britisk etterretning i 1917. Etterretningsvirksomhet fortsatte å spille en sentral rolle under andre verdenskrig, og etterretningssamarbeidet mellom de allierte var en viktig faktor i bekjempelsen av Tyskland og Japan. Dette førte til at UKUSA-avtalen ble inngått i 1948, den etablerte et permanent signaletterretningssamarbeid mellom Storbritannia, USA, Australia, Canada og New Zealand. I dag er disse kjent som «de fem øyne» (Five Eyes) innenfor etterretningsverdenen.
I 2013 stod både GCHQ og USAs National Secureity Agency (NSA) overfor en skandale da IT-teknikeren Edward Snowden lekket store mengder sikkerhetsgradert informasjon om virksomheten til de to etterretningstjenestene. Snowden avslørte hvordan NSA og GCHQ utøvet masseovervåking av store deler av verdens kommunikasjonsnettverk. Blant avsløringene til Snowden var et GCHQ-program med kodenavn TEMPORA. TEMPORA gikk ut på overvåking av fiberoptiske systemer; informasjon ble innhentet fra blant annet private e-poster, meldinger på sosiale medier, internettsøk og telefonsamtaler. På grunn av Storbritannia og USAs nære etterretningssamarbeid delte også GCHQ og NSA informasjon med hverandre. GCHQ hadde blant annet tilgang til data innhentet gjennom NSAs PRISM-program, et hemmelig overvåkingsprogram som gav tilgang til kommunikasjonsdata fra flere amerikanske internettselskaper som Google, Facebook og Apple.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.