Det tyske flyvåpenet, Luftwaffe, hadde fra juni 1940 angrepet mål på sørkysten av England og skipstrafikk i Den engelske kanal, men utover i juli måned ble angrepene mer systematiske etter hvert som operasjonene i Frankrike var avsluttet og de militære styrkene ble reorganisert for angrepet på Storbritannia. Luftwaffe, som sto under ledelse av riksmarskalk Hermann Göring, hadde ved begynnelsen av juli omkring 2790 fly tilgjengelig på flyplasser i det nylig okkuperte Nord-Frankrike, samt til dels også i tysk-okkupert Norge og Danmark, med rekkevidde til å operere i britisk luftrom.
Av disse var 790 énmotors jagerfly av typen Messerschmitt Bf 109, 260 tomotors jagerfly av typene Messerschmitt Bf 110 og Junkers Ju 88C, 1300 bombefly av typene Heinkel He 111, Junkers Ju 88 og Dornier Do 17, og 280 Junkers Ju 87 Stuka stupbombefly. Den britiske Royal Air Force (RAF) sin Fighter Command hadde 640 jagerfly, herav 199 Supermarine Spitfire, 347 Hawker Hurricane og 25 Boulton Paul Defiant enmotors jagerfly, og 69 Bristol Blenheim tomotors nattjagere. Til tross for at en mengde luftvernkanoner var etterlatt ved Dunkerque, var det britiske luftforsvaret planmessig blitt bygget ut over flere år, og Storbritannias radarstasjoner og varslingsystemer kom til å spille en stor rolle for utfallet av slaget.
5. august 1940 ga Hitler klarsignal til at de konsentrerte luftangrepene på Storbritannia kunne begynne når som helst, men hovedoffensiven (Adlerangriff, «Ørneangrepet») åpnet ikke før 13. august. Luftwaffes mål var opprinnelig å angripe flybaser, flyfabrikker og radarstasjoner for å bryte ned det britiske luftforsvaret. Det viste seg imidlertid snart at bakkemålene var vanskelig å ødelegge fullstendig med flybombing, og til tross for at etterretningsbilder viste store skader på for eksempel flystriper og radarinstallasjoner, lot disse seg i mange tilfeller reparere etter nokså kort tid. Den tyske etterretningen var generelt altfor optimistisk, og rapporterte ofte feilaktig at britiske flyplasser var satt fullstendig ut av spill, til tross for at de var i drift igjen etter kun et kort opphold. Tyskerne hadde dessuten altfor lave anslag for hvor mange fly Storbritannia var i stand til å produsere per måned, noe som også bidro til at de mente å ha forårsaket betydelig mer skade enn det som i realiteten var tilfellet. Den 29. august hevdet for eksempel en sentralt plassert tysk stabsoffiser i Luftwaffe at de nå hadde oppnådd luftherredømme, noe som ikke var tilfelle til tross for at den britiske Fighter Command utvilsomt var under meget sterkt press.
15. august 1940 ble fly fra Luftflotte 5, som var stasjonert i Norge og Danmark, satt inn i angrepet for første – og siste – gang, i det minste i form av større formasjoner av fly som angrep på dagtid. Fra Ålborg på Jylland tok 50 Ju 88 bombefly av for å angripe Yorkshire i de sentrale delene av England, mens 63 He 111 bombefly eskortert av 21 Bf 110 tomotors jagerfly tok av klokken 09.00 fra Sola flyplass utenfor Stavanger med mål om å angripe flyplasser langs kysten av Nord-England fra Newcastle og sørover. En halvtime før angrepsstyrken gikk 20 sjøfly av typen Heinkel He 115 på vingene fra samme sted for å villede forsvarerne, men på grunn av feilnavigering kom både sjøflyene og hovedstyrken til å sette omtrent samme kurs mot Storbritannia. Denne delen av operasjonen førte dermed til at de britiske flyene som ble alarmert av det britiske radarvarslingssystemet, ikke ble narret til å gå opp i luften mot sjøflyene da disse snudde, men ble sendt rett mot den tyske angrepsstyrken i stedet. Til tross for at Ju 88-flyene fra Ålborg fikk inn en del bombetreff som forårsaket betydelige skader på en flyplass utenfor York, mistet Luftflotte 5 hele 20 av de 154 flyene som deltok i operasjonen. De store tapstallene gjorde at de tyske flystyrkene i Norge og Danmark mer eller mindre ble trukket ut av kampene under resten av slaget om Storbritannia.
Kommentarer (2)
skrev Klaus Toftevaag
svarte Yngve Jarslett
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.