Syrias historie knyttes til hele regionen Midtøsten. Den kulturelle innflytelsen fra dagens Syria og hovedstaden Damaskus – holdt for å være verdens lengst befolkede by – strakte seg langt i oldtiden. I antikken ble deler av regionen, som til tider gikk under navnet Syria, dels styrt herfra. Landet var et internasjonalt handelssentrum og et religiøst senter. Syria er historisk mest en geografisk betegnelse og var ikke en egen statsdannelse. Tvert imot har Syria gjennom tidene vært underlagt en rekke herskere, inkludert persere, grekere og romere; deler av landet har vært okkupert blant annet av mongoler og korsfarere.
Det moderne Syria ble til som følge av oppgjøret etter første verdenskrig da Det osmanske riket gikk i oppløsning. Frankrike og Storbritannia delte Midtøsten mellom seg, og Syria ble styrt av Frankrike etter mandat fra Folkeforbundet, etter at et kongedømme først var utropt. Britiske og franske styrker inntok Syria under andre verdenskrig, og landet ble formelt erklært selvstendig i 1943 og ble det reelt i 1946.
Syria har spilt en sentral rolle i Midtøsten og deltok i krigene mot Israel i 1948, 1956, 1967 og 1973. Landet har også utøvd politisk og militær makt i Libanon, som inkluderte utplasserte hærstyrker til 2005. Særlig forholdet til Israel har formet nyere syrisk historie. Fredsforhandlinger førte ikke fram, og de to land er formelt sett i krigstilstand. Syria og Egypt inngikk i 1958 i en union, til Syria trakk seg ut i 1961.
Tiårene etter andre verdenskrig var preget av politisk uro og flere statskupp, før Hafez al-Assad grep makten i 1970. Det autoritære styret førte til en viss stabilitet, men ikke uten motstand. Et opprør i byen Hama i 1982 ble brutalt slått ned av regjeringsstyrkene og mange tusen ble drept. Senere reiste et folkelig opprør seg mot sønnen Bashar al-Assads styre i 2011 – inspirert av Den arabiske våren. Opprøret ble snart til en borgerkrig med regimestyrker på den ene siden og et fragmentert opprør bestående av et stort antall militsgrupper på den andre. Kampene foregikk hovedsakelig i urbane områder med omfattende sivile tap og enorme ødeleggelser. Regjeringen mistet kontrollen over store deler av landet til blant annet jihadistgrupper som al-Qaida og Den islamske staten (IS), men med støtte fra Iran og Russland gjenvant regimet gradvis territorium fra 2015.
Assad så ut til å ha vunnet krigen, og på starten av 2020-tallet begynte en gradvis diplomatisk normalisering med flere land i regionen. Men i desember 2024 ledet Hayat Tahrir al-Sham en overraskende offensiv, som endte med regimets fall og Assads flukt til Russland. Under den nye presidenten Ahmed al-Sharaa har overgangsregjeringen arrangert en nasjonal dialogkonferanse og introdusert en midlertidig grunnlov for en femårsperiode. Sikkerhetssituasjonen har imidlertid forblitt ustabil med israelske intervensjoner i sør, tyrkiske operasjoner i nord og voldelige sammenstøt mot alawitter i kystområdene.
Kommentarer (7)
skrev Lars Nygaard
svarte Marte Ericsson Ryste
skrev Christian Stranger-Johannessen
svarte Dag Leraand
skrev Christian Stranger-Johannessen
svarte Dag Leraand
skrev Christian Stranger-Johannessen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.