Ameivaene legger egg og har forholdsvis små kull, gjerne 4–7 egg. I Brasils caatinga reproduserer A. ameiva nesten kontinuerlig gjennom hele året. Eggene legges i fuktig jord eller i råtnende trevirke. Sammenlignet med andre tejuøgler er utviklingstiden for eggene lengre enn gjennomsnittet, mens størrelsen av de nyklekte ungene er mindre. Ameivaene viser ingen form for bevoktning av egg eller pleie av unger. Ingen av artene er partenogenetiske. Hunnen blir kjønnsmoden 8 måneder gammel.
De fleste hannene er ikke territorielle, men store hanner vinner kampen om hunnenes gunst. I den korte perioden hunnen er mottakelig for paring, blir hun voktet av en større hann. Bare de største hannene står for majoriteten av paringene. Det viser seg ofte at hunnene avviser de mindre hannene selv om det ikke er noen større hann til stede. Dette tolkes dit hen at hunnen drar nytte av den store hannens beskyttelse, så hun kan spise i fred uten å bli plaget med stadige paringsforsøk fra små hanner.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.