Hannen er normalt 4–4,5 meter lang, hunnen i underkant av 3 meter. Det foreligger ubekreftede rapporter om 6 meter lange hanner. Svart-olivenbrun, med hvite partier rundt kjeve, hals og på mage. Unge dyr har mange gule bånd på halen og delvis på kroppen. Disse forsvinner mer eller mindre med alderen.
Øynene har grønnaktig iris. Snuten er lang og bred, jevn bredde langs det meste av snutens lengde. Snuten er U-formet, i motsetning til krokodillen som har en mer V-formet snute. Den har en forbenet nesekam, som hos brillekaimanen. En voksen alligator har mellom 74 og 84 tenner i munnen. Hvis en tann slites eller brytes av, vokser det ut en ny. Det antas at alligatorer får gjennom 2000 til 3000 tenner i løpet av livet.
Ryggen deres er dekket av osteodermer, som betyr beinhud. Dette er beinavleiringer som danner plater eller andre strukturer basert i dermis. Disse fungerer som en slags rustning og beskytter kroppen. De er så harde at mange dyr ikke klarer å fordøye dem.
Alligatorens luktesans, syn og hørsel er bemerkelsesverdig. De kan «føle» når noe er i nærheten, noe som skyldes deres spesialiserte sensoriske nervestrukturer som oppdager og er sensitive til berøring, overflatetemperatur og smerte, noe som er en biologisk fordel. Disse strukturene finnes i de små svarte prikkene de har på underkjeven og som kalles for integrerte sensoriske organer. En studie av dette har vist at disse er ti ganger så sensitive som menneskelige fingertupper. Denne biologiske fordelen benytter alligatoren seg av ved blant annet jakt i grumsete vann.
Alligatoren er også utstyrt med en øyemembran som kan åpnes og lukkes etter behov. Denne membranen fungerer som svømmebriller når den er under vann. Den tar også i bruk membranen i jaktsituasjoner for å beskytte øynene sine. Øyenene deres "gløder i mørket", siden de har en lysreflekterende overflate bakerst i øyet kalt tapetum lucidum, noe som gir dem nattsyn. Mange andre dyr har også dette, eksempelvis katter.
Bakerst i alligatorens hals har den en såkalt palatal valve. Valen er en muskulær ventil som kan stenges og dermed hindre innstrømning av vann og luft videre inn i kroppen. Dette er en unik biologisk tilpasning hos krokodiller og alligatorer, som gjør at de kan åpne munnen og bite byttet under vann uten å drukne.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.