Content-Length: 52738 | pFad | https://snl.no/dobbeltvedtaket

dobbeltvedtaket – Store norske leksikon
SS-20 Pioneer og Pershing-II-missiler
Dobbeltvedtaket var et NATO-vedtak om å utplassere Pershing mellomdistanseraketter i Europa, og samtidig forhandle med Sovjetunionen om å få dem til å trekke sine allerede utplasserte SS-20-raketter tilbake. Sovjetunionen gikk først med på nedrustning etter at NATO hadde utplassert sine raketter. Bildet viser missiler fra henholdsvis sovjetiske (til venstre) og amerikanske raketter. Missilene hadde det til felles at de hadde kjernefysiske stridshoder, og dermed var en type atomvåpen. Dette økte frykten i samfunnet for utbrudd av atomkrig.

Dobbeltvedtaket var NATOs vedtak av desember 1979 om å utplassere opptil 572 Pershing mellomdistanseraketter i Europa, som et svar på Sovjetunionens tidligere rakettutplasseringer. Den andre siden av dobbeltvedtaket var et tilbud om forhandlinger; NATO ville ikke utplassere sine raketter hvis Sovjetunionen trakk sine tilbake. Vedtaket bidro sterkt til å høyne spenningen under den kalde krigen.

Faktaboks

Også kjent som

NATOs dobbeltvedtak

engelsk Double-Track Decision

Dobbeltvedtaket var en reaksjon på at Sovjetunionen få år tidligere hadde utplassert SS-20-raketter (missiler med kjernefysiske stridshoder) som kunne nå de fleste steder i Vest-Europa på 20 minutter. Rakettutplasseringene skapte frykt i regionen fordi muligheten for atomkrig hadde rykket mye nærmere.

NATO utplasserte sine raketter i 1983, mens Sovjetunionen trakk sine SS-20 tilbake etter nedrustningsforhandlinger i 1987. Motytelsen var at USA trakk sine mellomdistanseraketter tilbake.

Bakgrunn

Avspenningspolitikken (detente) hadde sitt høydepunkt i perioden 1972–1976, særlig med undertegnelsen av SALT I (strategisk arms limitation talks) i 1972. Men etter Nixon/Ford/Kissinger-administrasjonens avgang i januar 1977, ble forholdet mellom USA og Sovjetunionen gradvis dårligere. Fra amerikansk side ble det sett på med stadig større uvilje at Sovjetunionen ekspanderte sin interessesone i Afrika, og ikke minst tok over det som under Vietnamkrigen (1957–1975) hadde vært amerikanske baser i Vietnam.

Forholdet ble videre kraftig forsuret etter at Jimmy Carter ble president i januar 1977. Han førte på mange måter en selvmotsigende politikk overfor Sovjetunionen. Han støttet sovjetiske dissidenter og menneskerettigheter i Sovjetunionen, samtidig som han søkte ytterligere nedrustningsforhandlinger. At han samtidig utvidet og styrket samarbeidet med Sovjetunionens hovedrival i den kommunistiske verden, Kina, ble heller ikke godt mottatt i Moskva.

Det er verdt å merke seg at Sovjetunionen på denne tiden var på defensiven. Økonomien var i sterk tilbakegang, regimet hadde etter Nikita Khrusjtsjovs avgang i 1964 vendt seg i en neo-stalinistisk retning hvor de fryktet kapitalistisk innringning. Reelt eller ikke, regimet gjorde som Sovjetunionen alltid har gjort når det følte seg truet: slo ned på egne dissidenter og rustet kraftig opp. Med Carters delvis selvmotsigende politikk følte de sovjetiske lederne at de hadde få eller ingen insentiver til å gi innrømmelser i forhandlinger med USA. Den sovjetiske invasjonen av Afghanistan i 1979 og utplasseringen av SS-20-rakettene må ses i dette lyset. Særlig invasjonen i Afghanistan brakte forholdet mellom USA og Sovjetunionen på et bristepunkt, der mange har hevdet at den kalde krigen gikk inn i en ny og farligere fase.

Gjennomføring og konsekvenser av dobbeltvedtaket

Protester mot atomvåpen i Bonn, 1981.

Med valget av Ronald Reagan som president i 1980 økte frykten for krig og ikke minst bruk av atomvåpen mellom Sovjetunionen og USA. Samtidig vokste anti-atombevegelsen i Europa (og USA) så kraftig at mange etter hvert fryktet for at det kunne få konsekvenser for samholdet i NATO. Det hjalp heller ikke at Reagan stod for en massiv opprustning, og tilsynelatende viste liten interesse for nedrustningsforhandlinger.

Men samholdet i NATO holdt. Storbritannia, Vest-Tyskland, Italia og Belgia fikk utplassert raketter i 1983, mens Sovjetunionen kom nølende tilbake til forhandlingsbordet i Genève i 1981. Dette var starten på en langdryg prosess, som kulminerte med avtalen INF (Intermediate Range Nuclear Forces) av 1987, hvor en hel klasse mellomdistanseraketter (SS-20, Pershing og Tomahawk) ble eliminert. Avtalen gikk ut på at begge lands mellomdistanseraketter skulle fjernes. Det nye lederskapet i Sovjetunionen under Mikhail Gorbatsjov (fra 1985) var villige til å gi store konsesjoner, fordi disse lederne ønsket å overføre ressurser fra militær til sivil sektor for å kunne finansiere planlagte reformer. Slik sett kan en si at dobbeltvedtaket bidro til en massiv reduksjon av våpenkappløpet, og reduserte frykten for en atomkrig kraftig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg








ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: https://snl.no/dobbeltvedtaket

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy