Hinduistiske filosofiskoler er filosofiske tradisjoner som har utviklet seg gjennom århundrene på det indiske subkontinentet. Indisk filosofi inneholder lærer om verdensordningen (kosmologi), verdens og virkelighetens grunnleggende egenskaper (metafysikk), kunnskapens vesen (epistemologi), logikk og etikk. Den er for det meste nært knyttet til religionene hinduismen, buddhismen og jainismen. Målet er ofte å oppnå kunnskap som bringer frigjøring (moksha) fra verden og gjenfødelsen.
I mange århundrer ble indisk filosofi til ved opphavsmenn som ikke fremhevet seg selv, og deres navn er derfor ikke bevart. De hinduistiske filosofiskolenes representanter har utviklet tenkningen i samspill med hverandre og sannsynligvis også i diskusjon med buddhistiske og jainistiske tenkere.
I århundrene omkring vår tidsregnings begynnelse (år 1) utviklet flere skoleretninger seg (se nedenfor) som representerer en ortodoksi som mange senere tenkere har forholdt seg til. En senere klassifisering gir seks av disse en særstilling, men tallet på skoler er mye større. Hver av disse systemene forbindes med en grunnlegger som forfattet en grunnlagstekst, kalt sutra eller karika: Kapila, Patanjali, Jaimini, Badarayana, Kanada og Gautama. En viktig personlighet er også Shankara (rundt 788–820), som grunnla en rekke klostersamfunn og ga en systematisk utlegning av hinduismens hellige tekster (spesielt upanishadene, Bhagavadgita og Brahmasutra).
Etter at systemenes grunnlagstekster hadde oppnådd kanonisk status, uttrykte hinduismens filosofer sin filosofi ikke i nye tekster, slik som i gresk filosofi, men i form av kommentartekster som ga tolkninger av grunnlagstekster.
Kommentarer (2)
skrev Eivind Sehested Zakariassen
Hei! Er det noen logikk i hvilke filosofiskoler som skal ha stor forbokstav i navnet sitt? I punktlisten her har alle liten forbokstav, men hvis man går inn på artiklene, har flere av dem stor forbokstav (f.eks. Sankhya).
svarte Mari Paus
Hei! Jeg tror det er en feil at noen av dem har stor. Det er ikke egennavn, men retninger. Det skal skrives med liten forbokstav, på samme måte som protestantisme eller pietisme. Vi retter. Takk for kommentaren! Hilsen Mari
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.