Skorpionfluene er middelstore insekter (9–25 millimeter lange; 15 millimeter er vanlig i Norge) med et nebbliknende, uttrukket hode som peker nedover. De har bitemunn til å tygge maten. Fasettøynene er store og adskilte, og i pannen har de tre punktøyne. Antennene, som er festet mellom øynene, er lange og trådformede med minst 20 ledd.
Vingene er smale og gjennomsiktige med tydelig nettmønster og brune flekker. I flukt blir fram- og bakvingene koblet sammen ved hjelp av stive hår ved basis av hver vinge. Kroppen er avlang og slank med gule og svarte mønstre, mens bakkroppen er rødbrun. Beina er lange og slanke. Hannens bakkropp har et kjønnsorgan formet som den krumme halen til en skorpion. Dette har gitt navnet skorpionflue. Hunnen har en bakkropp som smalner ut til en spiss med to korte leddelte haletråder ytterst. De sterke fargene på kroppen og skorpionhalen kan være et resultat av mimikry, hvor skorpionfluene ser farlige ut selv om de er helt ufarlige. Utseendet kan slik sett forhindre at de blir spist av predatorer.
Larvene har et godt utviklet hode og en langstrakt myk kropp. De har ett fasettøye på hver side av hode med syv eller flere enkeltfasetter (opptil 30 stykker). De har vorteføtter på de åtte første bakkroppsegmentene og på endeleddet. De siste segmentene har lange vorter med børster på ryggsiden.
Puppen ser ut som de voksne skorpionfluene, men med små vinger, kortere hode og større kjever.
De norske artene kan være vanskelig å skille fra hverandre. Hannenes kjønnsorgan og mønster på vingene kan være gode hjelpemidler for å bestemme arten.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.