Content-Length: 72339 | pFad | https://snl.no/technetium

technetium – Store norske leksikon
Utdrag fra periodesystemet
Technetium er det 43. grunnstoffet i periodesystemet. Det har atomnummer 43, atommasse 98 og atomsymbol Tc.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Technetium

Technetiummetall.

images-of-elements.com.
Lisens: CC BY 3.0

Technetium er et radioaktivt og kunstig fremstilt grunnstoff. I ren form er technetium et sølvglinsende metall, men det fremstilles oftest som et grått pulver da det ikke har mange anvendelser som metall. Technetium brukes blant annet i radiologiske undersøkelser.

Faktaboks

Uttale

teknetsium

Etymologi
av latin og gresk tekhnetos, 'kunstig'; technetium var det første grunnstoff som lot seg fremstille kunstig
Engelsk navn
technetium
Relativ atommasse
97 (ustabilt)

Technetium hører til gruppe 7 i periodesystemet. Det finnes ikke naturlig, men er mulig å lage kunstig i kjernefysikklaboratorier og kjernereaktorer. En betydelig del av det radioaktive avfallet fra kjernekraftverk er technetium.

Technetium er et uvanlig radioaktivt metall da det med et relativt lavt atomnummer på 43 likevel ikke har noen stabile isotoper. Technetiummetall korroderes i fuktig luft av dannelse av en matt og grå overflate.

Bruk

Siden technetium er radioaktivt og kun er tilgjengelig i små mengder, har det få bruksområder.

Medisinsk bruk

Scintigrafi
Technetium brukes i nukleærmedisinske undersøkelser av indre organer.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Den metastabile, eksiterte kjernetilstanden for 99mTc blir i form av ulike forbindelser benyttet til medisinske, scintigrafiske undersøkelser av hjernen, skjoldbruskkjertelen og andre indre organer. Biproduktet fra 99mTc skilles raskt ut fra kroppen på normale måter slik at den gir lite bidrag til kroppens ellers naturlige bakgrunnsstråling.

99mTc er den radioaktive isotopen som brukes mest i nukleærmedisin i dag – den brukes av flere sykehusavdelinger over hele Norge.

I tillegg til radiologisk bruk anvendes isotopen 95mTc som en praktisk kilde for gammastråling da den har en halveringstid på 61 dager.

Industriell og kjemisk bruk

Technetium kan beskytte stål mot korrosjon i vandig miljø. Dette gjøres ved at vannet tilsettes kaliumpertecnetat(VII), KTcO4. Så lite som 55 ppm av denne forbindelsen i vann er nok til å hindre korrosjon selv under høyt trykk og ved temperaturer på 250 °C. Det finnes ingen ikke-radioaktive isotoper av technetium, så dette kan kun benyttes i godt lukkede anlegg.

Technetium viser også katalytiske egenskaper på linje med rhenium og palladium. For enkelte prosesser, som dehydrogenering av isopropanol, er det en bedre katalysator enn både rhenium og palladium. Ulempen er igjen dens radioaktivitet slik at mulige praktiske applikasjoner er små.

Forekomst

Technetium forekommer ikke i naturen, siden alle technetiumisotopene er radioaktive, og ingen av dem har lang nok halveringstid til at de kan ha eksistert helt siden Jorden ble dannet. Den lengstlevende isotopen har en halveringstid på 4,2 millioner år, men sett i sammenheng med Jordens alder på cirka 4,7 milliarder år vil alt technetium som var med i dannelsen av Jorden for lengst være desintegrert.

Spor av technetium kan likevel påvises i uran- og molybdenmineraler hvor det dannes ved spontan fisjon av uranisotopen 238U og ved bestråling av molybden med nøytroner fra kosmisk stråling.

I miljøet

kjernekraft (Temelin)

Technetium dannes som et biprodukt i atomkraftverk. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt i 2005–2007.

Av /NTB ※.

Technetium dannes i flere tonn per år som et biprodukt i brenselsstavene i atomkraftverk og utgjør en betydelig del av det radioaktive avfallet fra kraftverkene. Selv om det ikke skal skje, unnslipper litt av dette til naturen slik at det legges til vår radioaktive bakgrunnsstråling.

I kroppen

Technetium i seg selv er ikke viktig for biologiske prosesser da den i praksis hadde forsvunnet fra Jorden lenge før biologiske prosesser kom i gang på Jorden.

Technetium har derimot funnet sin anvendelse innen medisin slik at man kan finne spor av det i personer som har hatt behov for slik behandling.

I stjerner

De kjernefysiske prosessene i Sola er i stand til å danne grunnstoffer opp til atomnummer 26 (jern), men ikke tyngre. Det vakte derfor stor interesse da man i 1952 kunne påvise technetium i stjerner kjent som røde kjemper. Siden alle isotoper av technetium har kort halveringstid i forhold til levealderen til stjerner, viste dette at slike større stjerner er i stand til å lage de tyngre grunnstoffene.

Historie

Emilio Segrè
Den italienske fysikeren Emilio Segré oppdaget technetium i 1937 sammen med Carlo Perrier.
Av /Nobelstiftelsen 𝒲.

Plassen til technetium i periodesystemet sto lenge tom selv om egenskapene grovt sett var kjent.

Technetium ble fremstilt for første gang av de italienske fysikerne Carlo Perrier (1886–1948) og Emilio Segré i 1937. De bestrålte molybden med energirike deuteroner i syklotronen ved University of California i Berkeley.

Technetium var det første grunnstoffet som lot seg fremstille kunstig, og har fått navnet fra det greske ordet for kunstig.

Tidligere navn

I Mendelejevs periodesystem ble technetium angitt som eka-mangan, fordi man antok at grunnstoffet ville stå under mangan i periodesystemet.

Technetium var tidligere kjent under navnet masurium (etter landskapet Masuria i det tidligere Øst-Preussen), fordi de tyske kjemikerne Walter og Ida Noddack i 1925 mente å ha oppdaget grunnstoffet sammen med rhenium i mineralene columbitt og tantalitt, men dette har ikke latt seg bekrefte.

Technetium ble også rapportert oppdaget i 1908 i Japan og gitt navnet nipponium, men senere analyser viste at de hadde analysert rhenium (grunnstoff 75) og ikke technetium. Andre rapporterte oppdagelser av technetium har blitt gitt navn som davyum og lucium, men heller ingen av disse funnene viste seg å være korrekte.

Fremstilling

Technetiumisotopene fremstilles ved bestråling av molybden med nøytroner, protoner, deuteroner og alfapartikler eller ved fisjon av uran i kjernereaktorer. Isotopen 99Tc er et fisjonsprodukt av uran og er derfor relativt lett tilgjengelig. I en 100 000 kilowatt reaktor dannes det daglig cirka 4 gram av isotopen, det vil si cirka 1,5 kg per år. Vårt kjennskap til technetiums kjemiske og fysiske egenskaper er basert på studier av denne isotopen.

Technetium skilles fra brukt uranbrensel ved ekstraksjons- eller ionebyttingsmetoder. Metallisk technetium fremstilles ved å redusere technetium(VII)sulfid med hydrogen.

Kjemiske egenskaper

Ved temperaturer over 400 °C oksiderer technetium til det flyktige oksidet Tc2O7 (smeltepunkt 119 °C). Metallet løses i oksiderende syrer som salpetersyre under dannelse av TcO4-ioner. I sine kjemiske forbindelser kan technetium ha oksidasjonstall mellom –III og +VII, det siste er det mest vanlige og kjemisk stabile.

Isotoper

Det har blitt fremstilt 20 radioaktive isotoper av technetium med massetall fra 91 til 110. 98Tc er den lengstlevende isotopen med halveringstid på 4,2 millioner år. Andre isotoper som også har lange halveringstider er 97Tc (2,6 millioner år) og 99Tc (210 000 år).

Den metastabile tilstanden av 99Tc, som betegnes 99mTc, har en halveringstid på bare seks timer. Den metastabile isotopen 95mTc har en halveringstid på 61 dager.

Technetiumisotopene henfaller enten til molybden ved utsendelse av positroner+-stråling) eller ved K-innfangning, eller til ruthenium ved utsendelse av elektroner (betastråling).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Smeltepunkt
2157 °C
Kokepunkt
4265 °C
Massetetthet
11,49 g/cm³
Oksidasjontall
-III, -II, 0, I, II, III, IV, V, VI, VII
Elektronkonfigurasjon
[Kr]4d⁵5s²

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg








ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: https://snl.no/technetium

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy