Content-Length: 303189 | pFad | https://yle.fi/a/20-10006906

Kalle Kultala kuvasi kaikkea Kikasta Kekkoseen: katso 20 valintaa valtavasta kokoelmasta | Elävä arkisto | Yle
Kikka laulaa mikkiin intohimoisesti.
Laulaja Kikka esiintymässä keväällä 1990. Kuva: Kalle Kultala / Suomen valokuvataiteen museo
Kulttuuri

Kalle Kultala kuvasi kaikkea Kikasta Kekkoseen: katso 20 valintaa valtavasta kokoelmasta

Arvostetun lehtikuvaajan syntymästä on sata vuotta.

Laulaja Kirsi Hannele Sirénistä eli Kikasta otettu kuva ei liene Kalle Kultalan tunnetuimpia. Se on esimerkki monista erilaisista merkkihetkistä, joita hän tallensi ja myös yksi hänen viimeisistä kuvistaan. Kultala kuoli vuonna 1991.

Politiikan kuvauksen mullistajana tunnetun Kultalan yksi tunnetuimmista otoksista liittyy puolestaan Suomen poliittiseen kriisiin ja Havaijiin vuonna 1961. Löydät sen alempaa jutusta.

Kultalan syntymästä tuli elokuun 18. päivä 2024 kuluneeksi tasan sata vuotta. Pyysimme sen kunniaksi Valokuvataiteen museon kokoelma-amanuenssi Leena Sipposta valitsemaan 20 kuvaa Kultalan elämäntyön joukosta.

Teki teräviä huomioita

Sipponen sanoo, että Kultala halusi näyttää yhteiskunnan sellaisena kuin se silmien edessä näyttäytyy.

– Monilla dokumenttivalokuvaajilla oli 1970-luvulla sosiaalipoliittinen ote. Hän ei harrastanut sitä, vaan teräviä huomioita ja hauskoja tilanteita, Leena Sipponen kertoo.

Tanssijat Lucia Nifontova ja Kari Karnakoski tanssivat harjoitustilassa Uuden Suomen talossa.
Tanssijat Lucia Nifontova ja Kari Karnakoski tanssivat harjoitustilassa Uuden Suomen talossa 1946. Kuva: Kalle Kultala / Suomen valokuvataiteen museo

Yllä olevan kuvan Sipponen kertoo valinneensa teknisen seikan takia.

– Kultala on kertonut olleensa ensimmäinen suomalainen valokuvaaja, joka käytti sisätiloissa salamalaitetta, millä sai terävät pysäytyskuvat. Se on hyvä esimerkki siitä, että hän otti uudet tekniikat aina mielellään käyttöön, Sipponen sanoo.

Alla olevat kuvat Sipponen on valinnut ajalta, jolloin Kultala työskenteli Kulutusosuuskuntien keskusliitolle.

– Kultala arvioi kirjassaan, ehkä pilke silmäkulmassa, että kuvasarja on yksi hänen onnistuneimmistaan. Lihamyymälän lisäksi kioski on herkullisen värikäs ja pursuilee mainoskylttejä ja logoja.

Osuusliike Länsi-Päijänteen lihamyymälä Padasjoella.
Osuusliike Länsi-Päijänteen lihamyymälä Padasjoella 1951-1952. Kuva: Kalle Kultala / Suomen valokuvataiteen museo
Asiakkaita kylän kioskilla, mainoksia kioskin seinässä, 1960-luku.
Asiakkaita kylän kioskilla 1960-luvulla. Sijainti ei ole tiedossa. Kuva: Kalle Kultala / Suomen valokuvataiteen museo

Kirjassa Kuvien palvelija (1985) Kultala kirjoitti olleensa ylpeä myymälöiden kuvista. Hänen mielestään niiden yksityiskohdat olivat tarkkoja ja ne kertoivat, miltä myymälät Suomessa näyttivät.

Kultala ikuisti työssään monia historiallisia tapahtumia, kuten Helsingin ensimmäiset liikennevalot, sekä Lapuan patruunatehtaan räjähdyksen uhrien hautajaiset.

Ensimmäiset liikennevalot Helsingissä. Ihmisiä ylittämässä katua.
Ensimmäiset liikennevalot Helsingissä 1951. Kuva: Kalle Kultala / Suomen valokuvataiteen museo
Lapuan patruunatehtaan onnettomuuden uhrien hautajaisissa lapsi katsoo kameraan kukkalaitteen ja itkevän naisen suruharson takaa.
Lapuan patruunatehtaan räjähdyksessä kuoli 40 ja loukkaantui 60 henkilöä. Kuva on onnettomuuden uhrien hautajaisista 24. huhtikuuta 1976. Kuva: Kalle Kultala / Suomen valokuvataiteen museo

Kuvasi julkisuuden henkilöitä

Vaikka kultala ei ottanut perinteisiä muotokuvia, hän kuvasi paljon merkkihenkilöitä. Sipposen mielestä kuvista välittyy se, että Kultala sai kohteensa rentoutuneiksi.

Carola Standertskjöld nojaa käsiinsä satiinisten tyynyjen päällä ja katsoo kameraan.
Laulaja Carola 1960-luvulla. Kuva: Kalle Kultala / Suomen valokuvataiteen museo
Runolija Aila Meriluoto istuu nojatuolissa kädet ristissä polvensa päällä. Hänellä on pilkullinen mekko ja silmälasit. Hän katsoo kameraan ja hymyilee.
Leif Wager villapaidassa ja valkea hattu päässään, katsoo alaviistoon ja hymyilee, pitää toista kättään suunsa edessä.
Muotikuvassa tummahiuksinen nainen kampaa hiuksiaan auton päällä istuen pitkät kultaiset bootsit jalassa.
Kuvanveistäjä Wäinö Aaltonen työstämässä Aleksis Kiven patsasta istuen patsaan jalustalla.
Juoksija Lasse Viren juoksee harjoittelulenkkiä talvella. Vieressä ajavan auton ikkunasta osoitetaan juoksijaa mittauslaitteella.
Näyttelijä Marlon Brandon sivuprofiili. Hän on pukeutunut mustiin, etualalla värikäs kukkakimppu, taustalla lentokone jossa Suomen lippu.
Armi Kuusela istuu nurmella kansallispuvussa vuonna 1952.

Ei pelännyt vallanpitäjiä

Kultala kuvasi presidenttejä tavalla, jollaista ei Suomessa oltu nähty. Se alkoi Sipposen mukaan presidentti Urho Kekkosen kaudella. Esimerkkinä hän käyttää maljanjuontikuvaa Kekkosesta.

– Aikaisemmista presidenteistä ei olisi voinut tällaisia ottaa, Sipponen sanoo.

Presidentti Kekkonen ja Nikita Hruštšov juovat maljat käsikynkässä.
Kekkonen ja Nikita Hruštšov juovat maljat käsikynkässä Moskovassa 1958. Kuva: Kalle Kultala / Suomen valokuvataiteen museo

Vaikka Kekkonen viihtyi kameran edessä ja selvästi hallitsi julkisuuskuvaansa, myös Kultalan omalla asenteella oli vaikutusta.

– Hänellä oli peloton suhtautuminen vallanpitäjiin. Hän tuntuu suhtautuneen tekstiensä perusteella heihin kuin kehen tahansa kuvattavaan.

Sipponen sanoo, että vapaamielinen ote kuvata Kekkosta näkyy hyvin myös toisessa kuvassa.

– Tämä on varmaan Kultalan kuuluisin kuva, ikoninen, Sipponen toteaa Havaijiin ja noottikriisiin liittyvästä kuvasta.

Suurlähettiläs R.R. Seppälä, ulkoministeriön lehdistöpäällikkö Max Jakobson, presidentti Urho Kekkonen ja ulkoministeri Ahti Karjalainen keskustelevat puhelinviestinä saadusta Neuvostoliiton nootista Havaijilla. Taustalla aallot ja palmupuut, etualalla Kekkosella ja Karjalaisella leit kaulassa. Muut istuvat, Karjalainen seisoo ja on kumartunut kohti Kekkosta hattu selkänsä takana käsissään.
Kekkonen Havaijilla kuultuaan Neuvostoliiton nootista 1961. Vasemmalta suurlähettiläs R.R. Seppälä, ulkoministeriön lehdistöpäällikkö Max Jakobson, presidentti Urho Kekkonen ja ulkoministeri Ahti Karjalainen. Kuva: Kalle Kultala / Suomen valokuvataiteen museo

Valokuvat eivät aina ylitä teoskynnystä, jos katsotaan että kuvan olisi voinut ottaa kuka tahansa samaan aikaan samassa paikassa ollut kuvaaja. Jos Kultalan kuvaa ei tulkittaisi teokseksi, sen käyttö olisi vapautunut 2012.

Tekijänoikeusneuvostolta pyydettiin lausunto asiasta, ja vuonna 2013 kuva todettiin teokseksi perusteluin: ”Valokuva ilmentää dramaattista tunnelmaa, jonka kuvaaja on rakentanut luovilla valinnoilla esimerkiksi valojen käytössä, ajoituksessa, syväterävyydessä sekä kuvan sommittelussa ja rajaamisessa.”

Uusi politiikan kuvastoa

Kultalan erilainen suhtautuminen politiikan kuvaamiseen näkyy muissakin kuin Kekkosen kuvissa.

Veikko Vennamosta otetulla kuvasarjalla Kultala voitti Vuoden lehtikuvat 1972 -palkinnon, Sipponen sanoo.

SMP:n Puheenjohtaja Veikko Vennamon läpimärkä takin selkä.
Suomen Maaseudun puolueen puoluekokous Kouvolassa 1972, puheenjohtaja Veikko Vennamon läpimärkä takin selkä. Kuva: Kalle Kultala / Suomen valokuvataiteen museo

Vuoden 1976 eduskunnan istuntokauden avajaisista löytyy tuttu kasvo.

– Tässä kuvassa kansanedustaja Paavo Väyrysen (kesk.) ilme on paljonpuhuva, ainakin Kultalan mukaan hänellä oli tähän aikana kovasti toiveissa kaataa Koiviston hallitus.

Paavo Väyrysen sivuprofiili pää takakenossa. Etualalla muita ihmishahmoja ja valkoinen kynttilä.
Paavo Väyrynen eduskunnan istuntokauden avajaisissa 1976. Kuva: Kalle Kultala / Suomen valokuvataiteen museo

Kekkosta presidenttinä seurannut Mauno Koivisto ei Sipposen mukaan viihtynyt kuvissa. Alla oleva kuva on julkaistu kirjassa, jonka Kultala teki Koivistosta.

– Presidenttikisa oli jo käynnissä, ja Kultala itse kirjoitti, että piti kuvaa sellaisena, jolla myytäisiin Koivisto presidentiksi kansalle kansan miehenä. Se ei sitten kuitenkaan noussut sellaiseksi kuvaksi.

– Mutta toisaalta sellainen imagohan presidentti Koivistolla aika pitkälti oli.

Pääministeri Mauno Koivisto rakentamassa Tähtelän saunan perustuksia.
Pääministeri Mauno Koivisto rakentamassa Tähtelän saunan perustuksia 1979. Kuva: Kalle Kultala / Suomen valokuvataiteen museo

Alla olevassa kuvassa Koivisto on jo presidentti.

– Tämäkin on täysin pönötystä vailla oleva presidentin kuvaus. Hän on kuin kuka tahansa lentokoneessa, Sipponen toteaa.

Presidentti Mauno Koivisto nojaa lentokoneen tuolin selkänojaan matkustamossa ja katsoo ulos ikkunasta. Taustalla mieshenkilöt lueskelevat paperia.
Presidentti Mauno Koivisto lentokoneen matkustamossa matkalla Iso-Britanniaan 1984. Kuva: Kalle Kultala / Suomen valokuvataiteen museo

Taito lähestyä ihmisiä

Sipposen mukaan Kultala ei ollut maisemakuvaaja. Kuvissa on usein ihmisiä ja jotakin tapahtuu.

– Kuvista paistaa välittömyys, taito lähestyä ihmisiä. Oli kohteena Kekkonen tai Marlon Brando, pikkupoika hautajaisissa tai makkaraliikkeen myyjättäret. Hän oli sommittelullisesti taitava, Sipponen sanoo.

Kultala sai kutsun Linnan juhliin vuonna 1982. Vaikka hän oli vieraana, haastattelussa kävi ilmi, ettei hän malttanut olla kuvaamatta tanssivaa presidenttiparia.

Linnan juhlia vuodesta 1947 lähtien kuvannut Kalle Kultala oli juhlissa itse vieraana ja haastattelussa.

Lähteet: HS 25.8.1991, HS 9.5.1992, Valokuvataiteen museo, Finnfoto, Valokuvauksen vuosikirja 1994, Kalle Kultala: Kohtalona Kekkonen (Tammi)









ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: https://yle.fi/a/20-10006906

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy