Milloin aiot pitää lomaa? Mitäs suunnitelmia lomalla? Joko on lomat pidetty?
Jokainen on kuullut nämä kysymykset, sillä suomalaiset ovat lomakansaa.
– Suosituin puheenaihe on loma, ja suomalaiset ovat todella hyviä odottamaan nautintoa, 36-vuotias kuvajournalisti Touko Hujanen kiteyttää.
Hujanen löytää loman odottamisesta jotain samaa kuin kryptovaluutasta.
– Odotus on kuin kryptovaluuttaa, jota louhitaan tekemällä työtä. Koko ajan louhit ja rouhit ja sitten sieltä tulee kiiltävä iso kolikko: Loma!
“Suomalaiselle riittää, ettei sada vettä”
Helsinkiläinen Touko Hujanen kiersi eri puolilla maata valokuvaamassa lomailevia suomalaisia.
Matkoillaan hän ikuisti ihmisiä festivaaleilla, perinnetapahtumissa, tanssilavoilla, kylpylöissä ja matkailunähtävyyksissä.
Useiden vuosien aikana otetut valokuvat ovat parhaillaan esillä Lomakansa-näyttelyssä Työväenmuseo Werstaassa Tampereella.
– Tässä näyttelyssä ei tarvitse pinnistellä, mitähän se taiteilija haluaa sanoa, tai etsiä taiteilijan piiloviestejä.
Vuoden kuvajournalistina, Vuoden lehtikuvaajana ja Vuoden nuorena lehtikuvaajana palkittu Hujanen näyttää, miltä suomalaiset näyttävät, kun otetaan rennosti.
Valokuvissa lapset leikkivät pellon laitaan ajetussa ruosteisessa Ladassa. Lillutaan lämpimissä kylpylävesissä, tanssitaan poski poskea vasten ja ollaan festareilla orastavan rakkauden tunnustelevassa hetkessä.
Suomessa matkustaessaan Hujanen on huomannut, että lomalla osaamme viimein rentoutua emmekä stressaa turhia.
– Suomalaiselle lomasta tekee juhlan jo pelkästään se, ettei sada vettä, hän sanoo.
Mitään ihmeellistä ei tarvitse tapahtua. Hujanen sanoo sen niin, että emme tarvitse “mitään ylimääräistä hässäkkää".
– Suomalaisilla on sellainen supervoima, että he pystyvät nauttimaan melkein mistä tahansa. Ei tarvitse olla kuin kanto, jolle on laitettu silmät tai sukelluspuku museossa, niin se on aivan mahtavaa.
– Sit vaan taas nautitaan, Hujanen nauraa.
Äijä ohjasi kuvaajan intiaanikylään
Matkoillaan lomasuomessa Touko Hujanen on ajautunut mitä kummallisimpiin paikkoihin ja tavannut mitä erikoisempia ihmisiä.
Hänen työskentelymetodinsa on:
– Ensin hutkitaan, sitten tutkitaan.
Reportaaseihin erikoistunut kuvajournalisti menee jonnekin ja katsoo, mitä siellä on. Koskaan ei voi etukäteen tietää.
Usein kuvausaiheet ovat löytyneet etsiessä jotain vallan muuta.
– Kerran menin katsomaan Suomen muotoista järveä ja sitten siellä onkin joku äijä, että tulkaapa tänne puskaan, täällä on tällainen intiaanikylä!
Suomesta löytyy paljon rikasta, omintakeista kulttuuria, joka elää ja voi hyvin, vaikka se välillä julistetaan kuolleeksi. Hujaselle ne ovat ihmiset yhteen kokoavia “yhtenäiskulttuurin linnakkeita”.
Hän on vakuuttunut, ettei yhteen kokoontumisen ja yhdessä tekemisen tarve ole mihinkään kadonnut. Siitä lavatanssit, köydenvetokilpailut tai perinnevelliä latkivat suomalaiset ovat vankka todiste.
Muttimarkkinoilla on “megaluokan bileet”
– Sievin Muttimarkkinat on ihan pommi, valokuvaaja kuvailee tapahtuman häneen tekemää räjäyttävää vaikutusta.
Muttimarkkinat järjestetään Pohjois-Pohjanmaalla Sievissä joka kesä. Markkinoilla syödään muttia, joka tunnetaan myös nimellä pepu. Perinneruoka valmistetaan ohrajauhoista ja vedestä.
– Minua jaksaa ihmetyttää, että markkinoille tulee tuhansittain ihmisiä jauhokokkareiden perässä. Siellä on megaluokan bileet. Kuunnellaan 90-luvun teknomusiikkia, riehutaan, vedetään köyttä ja syödään muttia.
Hänen mielestään suomalaiset suhtautuvat myös loma-asuunsa rennosti.
– Kun ollaan lomalla, silloin koko keho on lomalla. Ei ajatella sitä, kuka minun pitäisi olla.
Touko Hujasen valokuvissa on usein mukana humoristinen pilkahdus. Hän ei kuitenkaan pilkkaa, vaan kertoo kunnioittavansa kuvattaviaan.
Luulisi, että harva ihminen haluaa tulla valokuvatuksi uimapuvussa, iho kalmankalpeana ja tukka liistrautuneena märkänä päätä pitkin. Kylpylässä lomailijat antoivat kuvata tai jopa tulivat pyytämään sitä.
– Rakastan ihmisiä. Oletan, että he ovat hyviä tyyppejä tai heillä on joku motiivi olla toisenlaisia.
Hujanen ei ehdi kesälomailla
Touko Hujanen on kuvannut lomalaisia, mutta itse hän on liian kiireinen jäädäkseen pitkälle kesälomalle. Töiden kasautuminen ei harmita, hän tekee töitä "koska niitä on".
Kuvajournalisti kuvaa elämäänsä syklein. Ensin on inspiroiva vaihe eli kylvökausi, sitten viljelykausi, jolloin rehkitään töitä. Niitä seuraa sadonkorjuukausi ja viimein juhlakausi.
Tampereen Lomakansa-näyttelyn lisäksi valokuvia on esillä myös Rauma Triennalessa Eurassa ja myöhemmin tänä vuonna Mikkelissä ja Lapualla.
Hujanen juuri palannut Virosta, missä piti reportaasikurssia suomalaisille kuvaajille. Hujasen ja osallistujien valokuvia nähdään Tallinnassa Fotografiska-museossa 6. elokuuta alkaen. Näyttelyn aihe on Viron kesä suomalaisten valokuvaajien silmin.
Juhlakauden aika ei ole vielä, mutta ensi viikolla on tiedossa lyhyt tauko. Silloin hän suuntaa asuntomessuille Naantaliin – aivan kuten tuhannet muutkin suomalaiset lomallaan.
Touko Hujasen valokuvanäyttely Lomakansa on avoinna Työväenmuseo Werstaalla Tampereella 28. elokuuta saakka.
Voit keskustella aiheesta 30.7. kello 23:een saakka.