Sen jälkeen kun Esa Ylijääskö valmistui Jyväskylässä valokuvaajaksi on nuorta miestä kutsunut toinen toistaan haastavammat kohteet. Yhdistävänä tekijänä maailmaa kiertäneen kuvaajan kohteille on ihmisyys. Hän haluaa kuvata ihmiset aidoimmillaan.
Viime vuosina Ylijääskö on kuvannut esimerkiksi Turkkiin sotaa paenneita syyrialaisia.
Kotiseudulle suuntautuneella lomallaan mies sujahti mukaan saunavuoroihin – kameran kanssa.
– Nimenomaan saunasta löytyy aitoja suomalaisia. Vaikka olemme ujoja, niin silti tuntemattoman kanssa voidaan mennä saunaan alasti ja puhua mistä vaan, vaikka oltaisiin tunnettu vain viisi minuuttia. Se on jännä ilmiö, Ylijääskö pohtii.
Kuvatessaan Ylijääskö laittaa itsensä likoon ja esimerkiksi saunomista ei hänen mielestään voi mennä kuvaamaan täysissä pukeissa, ulkopuolelta.
– Se olisi hölmöä mennä vaatteet päällä kuvaamaan saunomista. Kyllä siinä pitää olla osa sitä porukkaa, niin ihmiset ovat avoimempia.
Toisille alastomuus saunassa on luontevampaa kuin toisille. Ylijääskönkin kuvattavista osa ei ole rajoittanut sitä, mitä lopputuloksessa saa näkyä.
– Alastomuudella ei mässäillä, vaan se on vaan osa sitä saunakulttuuria, eikä sitä alleviivata. Mutta toivottavasti näitä voi nähdä tulevaisuudessa mahdollisimman monessa lehdessä, siitähän tässä freelancerilla on kyse.
Ylijääskö on tehnyt valmistumisensa jälkeen myös päivätöitä lehtikuvaajana, mutta hän kokee työtapansa ja ilmaisunsa sopivan paremmin freelancerille. Hän haluaa tutustua kohteeseensa rauhassa ja syvällisesti.
– Haluan kuvata ajan kanssa. Haluan päästä mahdollisimman lähelle kuvattavia ihmisiä. Nopeatempoisella kuvauskeikalla en ehtinyt saada ihmisistä mitään irti, Ylijääskö tunnustaa.
Oman tiensä kulkija
Esa Ylijääskö on valokuvaajana kulkenut omia polkujaan ja tällä hetkellä nuori mies on seitsemän kansainvälisen kuvajournalistin perustaman VII Photo Agency -kuvatoimiston koulutuksessa.
Vaikka nykyään ammattilaistenkin käsissä näkee useammin digitaalisia järjestelmäkameroita, Ylijääskö kuvaa edelleen mahdollisuuksien mukaan paljon filmille.
– Se on se prosessi. Myös kehittämisvaiheessa voi vaikuttaa kuvan laatuun ja se tuntuu jotenkin henkilökohtaisemmalta, mies perustelee.