Suomen suurimpien huvipuistojen lippuhinnat ovat vuosien saatossa kohonneet niin korkeiksi, että kaikilla ei ole niihin enää varaa.
Selvitimme, paljonko rannekkeiden hinnat ovat nousseet Linnanmäellä, Tykkimäellä ja Särkänniemessä kymmenessä vuodessä
Linnanmäki
Linnanmäellä portilta ostettu huvipuistoranneke maksaa tänä vuonna 47 euroa. Esimerkiksi vuonna 2020 se maksoi 42 euroa ja kymmenen vuotta sitten hintaa rannekkeella oli 37 euroa.
Hinta on siis noussut kymmenellä eurolla kymmenessä vuodessa.
– Tämä on prosentuaalisesti pieni korotus suhteessa siihen, että kaikki hinnathan nousevat jatkuvasti, toteaa Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin.
Hän muistuttaa, että sisäänpääsy Linnanmäen huvipuistoalueelle on maksutonta, ja sieltä löytyy seitsemän ilmaista lastenlaitetta ja muutamia ilmaisia puuha-alueita lapsille.
– Tällä olemme halunneet varmistaa, että varallisuudesta huolimatta huvipuistoon pääsevät kaikki.
Adlivankin ymmärtää, että huvipuistoreissu on kävijälle investointi.
– Rannekkeiden hinnat ovat korkeat, sitä en ollenkaan kiistä. On kuitenkin valinta, mitä haluaa vapaa-ajallaan tehdä: esimerkiksi elokuvalippu maksaa noin 20 euroa ja teatterilippu 50 euroa. Kaikella on hintansa, ja jotta voimme tarjota elämyksiä jatkossakin huvipuistossa, niistä täytyy ottaa maksua.
Linnanmäen hintavin laiteinvestointi on ollut Taiga-vuoristorata vuonna 2019. Itse laitteen hinta oli noin 10 miljoonaa euroa.
Linnanmäki avautui tänään perjantaina.
Särkänniemi
Särkänniemessä huvipuistoranneke portilta ostettuna maksaa tänä vuonna 45 euroa. Esimerkiksi vuonna 2020 se maksoi 41 euroa. Lippuun kuuluu sisäänpääsy sekä huvilaitteiden rajaton käyttö.
Pelkkään sisäänpääsyyn ja yhteen laiteajeluun oikeuttava lippu maksaa 12,90, eli alueelle ei pääse ilman maksua.
Ranneke sisältää huvipuiston ja laitteiden lisäksi pääsyn Koiramäen eläinpuistoon, Akvaarioon ja Näsinneulan näkötorniin. Vuonna 2013 tällaisen rannekkeen sai 37 eurolla.
Vuonna 2017 huvipuisto alkoi myydä Särkänniemi-rannekkeita alennetuin hinnoin, jos rannekkeen ostaa etukäteen.
– Olemme siirtyneet päiväkohtaiseen, dynaamiseen hinnoitteluun ja pyrimme kannustamaan asiakkaita ostamaan rannekkeen aikaisemmin. Olemme halunneet mahdollistaa, että huvipuisto ennemminkin halpenee kuin kallistuu, kertoo Särkänniemen kaupallinen johtaja Heikki Ihanamäki.
Portilta ostettujen, vain huvipuistolaitteissa käyntiin oikeuttavien rannekkeiden hinta on kiinteä. Se on viime vuosien saatossa noussut liki kymmenellä eurolla.
Ihanamäen mukaan huvipuistolipun hinta muodostuu muun muassa henkilökuntaan, Särkänniemen eläimiin, sähköön ja laitteiden huoltoon ja muihin juokseviin menoihin liittyvistä tekijöistä. Myös yleinen hintojen nousu näkyy huvipuiston pyörittämisessä, hän kertoo.
Tykkimäki
Kouvolan Tykkimäen huvipuiston lasten päiväranneke on noussut vuosikymmenessä yli kymmenen euroa: 23 eurosta 34 euroon. Yli 120 senttimetriä pitkien päiväranneke on samaan aikaan noussut tasan kympillä. Ensi kesänä aikuisten päiväranneke maksaa kassalta ostettuna 41 euroa.
Huvipuistopäällikkö Pilvi Serolan mukaan rannekkeiden hinnat elävät ennen kaikkea yleisen hintatason muutosten mukaisesti.
–Huvipuistolaitteet ovat erittäin kalliita investointeja. Isoimpien laitteiden hankintahinnat ovat miljoonissa.
Tykkimäen sisäänpääsykäytännöt ovat vaihdelleet vuosien varrella. Tänä kesänä alueelle on maksuton sisäänpääsy.
– Huvipuistoalueella tarjotaan myös ilmaisia kokemuksia. Laitteisiin saa lisäksi yhdenmukaisesti hinnoiteltuja yksittäislippuja.
Serolan mukaan keskeinen taloudellinen kysymys huvipuistoon lähteville perheille on varmasti se hankitaanko rannekkeet kaikille vai pelkästään lapsille.
Ennakkomyynnin ja yritystilausten perusteella ensi kesänä näytettäisiin päästävän jo koronavuosia edeltävälle tasolle.
– Odotamme aurinkoista mutta ei liian kuumaa kesää.
Yle ei tavoittanut PowerParkia kommentoimaan aihetta.
Voit keskustella aiheesta 29. huhtikuuta 2023 kello 23 asti.