I 1750 ga Rousseau ut essayet Diskurs om vitenskapene og kunstene. Der skrev han at mennesket av naturen er fritt og godt, men vitenskap og kultur har skapt mye egoisme og selvkjærlighet i samfunnet. Derfor mister menneskene sin naturlige godhet og frihet i samfunnet og blir ufrie, mente Rousseau. Essayet fikk stor oppmerksomhet, og han ble regnet som en av tidens ledende tenkere.
Han skrev om de samme tankene i Om ulikheten mellom menneskene – dens opprinnelse og grunnlag (1755). Her understreket han at alle mennesker egentlig er svært like. Men hvis alle er så like, hvorfor er det så mye ulikhet i samfunnet? Rousseau mente ulikheten skyldtes den egoistiske jakten på penger og eiendom. Den gjør at alle konkurrerer med hverandre og forsøker å få makt over hverandre. Han mente vi heller bør tenke på hvordan vi kan leve godt sammen med hverandre. Denne teksten har vært viktig for utviklingen av det moderne demokratiet.
I Samfunnspakten (1762) skrev han om hvordan samfunn blir til. I et samfunn må hvert enkelt menneske oppgi sin egen vilje og gå sammen om en felles vilje. Det kalte Rousseau «allmennviljen». Allmennviljen handler om hva som er best for alle i fellesskapet. Når man følger det som er best for alle, blir samfunnet rettferdig. Et kjent sitat fra boken er «Mennesket er født fritt, overalt er det i lenker».
En av Rousseaus viktigste bøker var Emile – eller om oppdragelse (1762). Han mente at barn burde få utvikle seg i sitt eget tempo. Barn skulle ikke ha for strenge regler, men lære gjennom egen erfaring. Det var en helt ny type pedagogikk.