Nord-Korea er et av verdens mest lukkede land, med et sterkt sentralisert økonomisk og politisk system. Økonomien er isolert, både som følge av juche-ideologien til Kim Il Sung, som idealiserer det å være selvberget, og som følge av handelssanksjoner fra vestlige land. Kina og Sør-Korea er de viktigste handelspartnerne.
Tidligere fikk Nord-Korea betydelig økonomisk hjelp fra Sovjetunionen og Kina, men etter den kalde krigen og Sovjetunionens oppløsning i 1991 har landet vært avhengig av humanitær hjelp. Mislykket planøkonomi med satsing på kollektivt jordbruk, mangel på kunstgjødsel og lite modernisert jordbruk har siden 1990-tallet ført til stor matmangel, og underernæring er utbredt. Når landet i tillegg har blitt rammet av tørke- og flomkatastrofer har den påfølgende hungersnøden krevd mange menneskeliv.
Nord-Korea har rike forekomster av blant annet kull, jernmalm og sink. Landet har satset stort på industri, men dette har delvis gått i stå grunnet energimangel.
I forsøk på å tiltrekke seg utenlandske investorer og promotere handel ble det opprettet spesielle økonomiske soner med skattefordeler. I nordøstre del av landet ble Ranjin-Sunbong opprettet i 1996, og Kaesung ble opprettet i sør i 2002 for å tiltrekke seg sørkoreanske selskaper. Især den økonomiske sonen i sør utviklet seg positivt inntil 2008, da den konservative Lee Myung-bak overtok presidentposten i Sør-Korea.
Nord-Korea har også hatt en viss våpeneksport, og har blant annet solgt raketter til Iran, Syria, Egypt, Jemen, De forente arabiske emirater og Pakistan. Deltagelsen på Russlands side med våpen og soldater i krigen mot Ukraina tilfører Nord-Korea hardt trengte økonomiske tilførsler, og en gjenetablert tettere relasjon til Russland.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.