Nordterritoriet i Australia er et territorium i det sentrale Australia med utstrakt selvstyre, nesten tilsvarende delstatsnivå. Territoriet grenser til delstatene Queensland i øst, Sør-Australia i sør og Vest-Australia i vest, og har kyst til Timorsjøen, Arafurasjøen og Carpentariabukta i nord. Hovedstad og største by er Darwin.

Nordterritoriet i Australia
Faktaboks
- Også kjent som
-
engelsk: Northern Territory of Australia (forkortet NT)
- Uttale
- nˈå:ðən tˈeritəri əv åstrˈeiljə
- Innbyggertall
- 255 000 (2024)
- Landareal
- 1 349 129 km²

Delstatenes og territorienes beliggenhet.
Natur

Steinformasjonen Uluru er sammen med Kata Tjuṯa en hovedattraksjon i nasjonalparken Uluṟu-Kata Tjuṯa.
Kysten er i hovedsak flat, svampet og mudret med mangrove. Innenfor kysten hever landet seg til et platåland med maksimal høyde 450 meter over havet, avbrutt i sør av de ujevne, rødfargede fjellryggene MacDonnell Ranges, som strekker seg i øst–vestlig retning. Høyeste topp er Mount Zeil, 1531 meter over havet. Lengst i sørvest ligger de særpregede monolittene Uluru (også kjent som Ayers Rock) og Kata Tjuta (også kjent som Mount Olga).
Platålandet lengst i nord har skogsavanne med lommer av regnskog. Lenger sør finnes vide gressmarker på Barkly Tableland-platået i øst og langs elven Victoria i nordvest, dessuten ørkenen Tanami i vest. Lengst i sør er jorden mer sandholdig med busksteppe og med ørkenen Simpson i sørøst.
Den nordligste delen har tropisk monsunklima med like temperaturer gjennom hele året og hvor det meste av årsnedbøren (om lag 1600 millimeter) faller i perioden november–april. De sentrale områdene har et tørrere klima med tydeligere årlige og døgnlige temperaturforskjeller.
Befolkning
Nordterritoriet er et av verdens tynnest befolkede områder, og omfatter mindre enn én prosent av Australias befolkning (på 17,5 prosent av arealet). Befolkningen har Australias laveste gjennomsnittsalder og er svært kosmopolitisk, blant annet med en stor kinesisk minoritet i Darwin.
Om lag 31 prosent av befolkningen tilhører Australias urbefolkning: aborigener og øyfolk fra Torresstredet. Alle de andre delstatene har mellom én og seks prosent aborigener og øyfolk fra Torresstredet. I Nordterritoriet bor de fleste urfolk i isolerte samfunn. De taler i alt 104 ulike språk og dialekter. Først i 1962 fikk de stemmerett ved føderale valg. Senere har de fått rett til å kreve landrettigheter til land som ikke tidligere er prøvd for retten. Halvparten av landarealet inklusive Arnhem Land i nordøst, øyene Bathurst, Melville og Groote Eylandt er definert som urbefolkningsområde.
I tillegg til Darwin er delstatens største byer Palmerston og Alice Springs.
Næringsliv
Det dyrkes blant annet mango, bananer, meloner og druer, men den relativt næringsfattige jorden gjør at jordbruket har lite omfang. Derimot danner de vide gresslettene, blant annet Barkly Tableland og området rundt elven Victoria, basis for omfattende kvegdrift på enorme kvegfarmer (opptil 12 000 kvadratkilometer). Husdyrholdet inkluderer også oppdrett av bøfler, kameler, fjærkre, svinehold og melkeproduksjon, samt krokodillefarmer for produksjon av krokodilleskinn og -kjøtt. Langs kysten drives oppdrett av tropiske marine produkter som perler samt et storstilt rekefiske.
Mineralutvinningen er viktigste bidragsyter til økonomien. På øya Groote Eylandt finnes en av verdens største mangangruver. Det utvinnes også mangan ved Tennant Creek og gull i Tanamiørkenen. Uran utvinnes i Kakadu nasjonalpark, som i 1981 ble oppført på UNESCOs verdensarvliste. Også sink, bly, sølv og kobber utvinnes. Naturgass og naturgasskondensat utvinnes i Timorsjøen. Oljefeltet i Amadeusbassenget i sørvest er koblet til Darwin med gassrørledning og til Alice Springs med oljeledning.
Industrien for øvrig er lite utbygd grunnet store avstander til store befolkningssentre. Det finnes en rekke militære anlegg, og føderale militærutgifter er en viktig bidragsyter til økonomien. Turisme er en viktig inntektskilde. I tillegg til Kakadu nasjonalpark er nasjonalparken Uluru-Kata Tjuta, som ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1994, de viktigste turistattraksjonene.
Utvidelser i gruveindustrien de siste tiårene har også ført til utbygging av kommunikasjonsnettet. En stor del av den australske utenrikshandelen med Asia skipes over Darwins havn, East Arm Wharf, som åpnet i 2000. Også Nhulunbuy og Groote Eylandt har dypvannshavner.
Jernbaneforbindelsen fra Darwin til Adelaide i Sør-Australia åpnet i 2004. Internasjonal lufthavn finnes bare ved Darwin, men flere mindre lufthavner opererer flere steder i territoriet, blant annet ved Alice Springs, Uluru og Tennant Creek.
Historie
I det området som i dag utgjør Kakuda nasjonalpark og som omfatter et areal på nesten 20 000 kvadratkilometer, har urfolk bodd i mer enn 50 000 år. I territoriet er det gjort unike arkeologiske og etnografiske funn. På halvøya Arnhem Land er det funnet aborigener-bergkunst, som er datert til å være 28 000 år gammel.
Den nederlandske sjøfareren Willem Janz kom til Torresstredet i 1606. Han var den første europeer som man med sikkerhet vet gikk i land i Australia. Willem Lenz visste imidlertid ikke at han hadde oppdaget et nytt kontinent.
Hvert år fra 1700 til 1907 dro flere hundre fiskere hvert år fra Makasar på øya Sulawesi (nå Indonesia) for å handle med urfolk på halvøya Arnhem Land.
Nordterritoriet var del av kolonien New South Wales fra 1825 til 1863, og del av Sør-Australia fra 1863 til 1911. 1. januar 1911 – ti år etter føderasjonen av Australia – ble Nordterritoriet utskilt fra Sør-Australia og overført til føderal kontroll.
I 1974 fikk territoriet utstrakt selvstyremyndighet, med en lovgivende forsamling (The Legislative Assembly of the Northern Territory).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.