Permakultur er et tankesett og en tilnærming til plantedyrking, hageplanlegging og arkitektur med naturen som modell.
Ordet permakultur stammer fra det engelske ordet «permanent agriculture» og gjenspeiler et ønske om å dyrke og leve på en måte som er bærekraftig på lang sikt. Ved dyrking bør jorda være dekket året rundt. Plantenæringsstoffer bør resirkuleres og avfall minimeres. Hus bør bygges med materialer og mål som er naturlige og ikke gir avfall og hvor hage og natur innlemmes.
I motsetning til økologisk jordbruk har permakultur ikke et fastsatt regelverk for hva som er tillatt eller ikke. Snarere er det et alternativ til det etablerte med tankesett som har en tydelig retning mot økologi og med et sett av veiledende prinsipper. For eksempel et prinsipp om å fange og lagre energi. Gjennom fotosyntesen fanger plantene opp energi fra solen. Plantene gir mat, men de tjener også andre organismer og bygger opp det organiske materiale i jord og egen biomasse. Slikt materiale gjør jorda mer levende og luftig og det fremmer infiltrasjon av vann og bidrar til karbonfangst og lagring i jord og planter. Solvarmen kan også brukes bevisst i forhold til planlegging av hus og andre bygninger, for i eksempel ved plassering av vinduer og terrasser i sør og vestvendte sider, eller at planter plasseres på en slik måte at de slipper lyset fram når vi ønsker det som mest, som på vinteren, mens plantene gir skygge og beskytter mot ekstrem varme om sommeren. Solvarmen kan også lagres gjennom oppvarming av stein og vann, som igjen kan tjene for å jevne ut temperaturer mellom dag og natt eller fungere som varmtvann i hushold.
I Norge har permakultur fått gjennomslag, særlig innen småskala jord- og hagebruk, hageplanlegging og arkitektur. Tilgrensende begrep er regenerativt landbruk, skogshagebruk og økodesign.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.