Schermtijd instellen voor een gezinslid op de iPad
Met Schermtijd kun je zien hoe gezinsleden hun apparaten gebruiken en aan de hand van die informatie reguleren hoeveel tijd ze op hun apparaten besteden. Je kunt Schermtijd voor gezinsleden op hun apparaat configureren; als je 'Delen met gezin' hebt geconfigureerd, kun je Schermtijd voor gezinsleden ook op je eigen apparaat configureren. Zie Ouderlijk toezicht instellen via 'Delen met gezin' op de iPad en het Apple Support-artikel 'Delen met gezin' en Apple ID voor een kind.
Opmerking: Als gezinshoofd van een 'Delen met gezin'-groep kun je tijdens het configureren van een account voor je kind materiaalbeperkingen, communicatielimieten en apparaatvrije tijd instellen. Naderhand kun je de instellingen voor ouderlijk toezicht op elk moment wijzigen via Instellingen > 'Schermtijd'. Zie Een apparaat van je kind configureren via 'Delen met gezin' op de iPad.
'Delen met gezin' biedt een checklist die het gezinshoofd eraan herinnert om de instellingen voor ouderlijk toezicht bij te werken naarmate het kind ouder wordt.
Apparaatvrije tijd en applimieten instellen op het apparaat van een gezinslid
Tik op het apparaat van het gezinslid in Instellingen op 'Schermtijd'.
Tik op 'Schakel schermtijd in', tik op 'Ga door' en tik vervolgens op 'Dit is de iPad van mijn kind'.
Om schermloze tijd (tijd waarin geen apparaten worden gebruikt) voor je gezinslid te plannen, geef je de begin- en eindtijd op en tik je op 'Stel apparaatvrije tijd in'.
Om limieten in te stellen voor appcategorieën die je wilt beheren (zoals 'Social networking' en 'Games'), selecteer je de gewenste categorieën.
Tik op 'Toon alle categorieën' om alle categorieën te bekijken.
Tik op 'Stel in', geef een tijdsduur op en tik vervolgens op 'Stel applimiet in'.
Tik op 'Ga door' en geef een toegangscode voor 'Schermtijd' op om de schermtijdinstellingen voor je gezinslid te beheren.
Opmerking: Je kunt ook apparaatvrije tijd inschakelen voor een gezinslid. Dit doe je rechtstreeks op het apparaat van het gezinslid of via 'Delen met gezin' op je eigen apparaat (als je 'Delen met gezin' hebt geconfigureerd).
Als je kind om meer schermtijd vraagt, kun je dat verzoek goedkeuren of afwijzen in Instellingen > 'Schermtijd' of in Berichten.
Communicatielimieten instellen op het apparaat van een gezinslid
Je kunt op apparaten van gezinsleden inkomende en uitgaande communicatie, zoals telefoongesprekken, FaceTime-gesprekken en berichten, van bepaalde personen blokkeren altijd of tijdelijk blokkeren.
Als je Contacten nog niet hebt ingeschakeld in iCloud op het apparaat van een gezinslid, tik je in Instellingen op '[naam van gezinslid]' > 'iCloud' en schakel je 'Contacten' in.
Opmerking: Je kunt de communicatie van een gezinslid alleen beheren wanneer zij Contacten in iCloud gebruiken.
Tik op het apparaat van het gezinslid in Instellingen op 'Schermtijd'.
Als je 'Schermtijd' nog niet hebt ingeschakeld, tik je op 'Schakel schermtijd in', tik je op 'Ga door' en tik je vervolgens op 'Dit is de iPad van mijn kind'.
Tik op 'Communicatielimieten' en voer een of meer van de volgende stappen uit:
Communicatie op elk moment beperken: Tik op 'Tijdens schermtijd' en selecteer vervolgens 'Alleen contacten', 'Contacten en groepen met ten minste één contact' of 'Iedereen'.
Communicatie beperken tijdens apparaatvrije tijd: Tik op 'Tijdens apparaatvrije tijd'. De optie die je hebt geselecteerd voor 'Tijdens schermtijd' is hier al ingesteld. Je kunt deze instelling op elk gewenst moment wijzigen in 'Specifieke contacten'.
Als je 'Specifieke contacten' selecteert, tik je op 'Kies uit mijn contacten' of 'Voeg nieuw contact toe' om personen te kiezen met wie je communicatie wilt toestaan tijdens apparaatvrije tijd.
De contactpersonen van een kind beheren: Als je 'Delen met gezin' gebruikt, kun je de contactpersonen van je kind beheren. Tik op 'Beheer de contacten van [naam kind]'.
Als je kind al contactpersonen in iCloud heeft, ontvangt je kind een melding op hun apparaat met de vraag om het verzoek tot beheer goed te keuren. Als je kind geen contactpersonen heeft, ontvangt je kind geen melding en kun je direct contactpersonen toevoegen.
Wanneer je de contactpersonen van je kind beheert, verschijnt er een nieuwe rij onder 'Beheer de contacten van [naam kind]' om te laten zien hoeveel contactpersonen je kind heeft. Tik op deze rij om de contactpersonen te bekijken en te bewerken.
Bewerken van contacten toestaan: Tik op 'Sta bewerken van contacten toe' om deze optie uit te schakelen en te voorkomen dat je kind hun contactpersonen bewerkt.
Het uitschakelen van het bewerken van contacten en het beperken van de communicatie op elk moment tot 'Alleen contacten' is een goede manier om te bepalen met wie je kind kan communiceren en wanneer er contact met je kind kan worden opgenomen.
Als iemand die momenteel wordt geblokkeerd door de huidige communicatielimieten je gezinslid probeert te bellen (via telefoon of FaceTime) of een bericht probeert te sturen, ontvangt je gezinslid deze communicatie niet.
Als je gezinslid probeert te bellen met of een bericht probeert te versturen aan iemand die momenteel wordt geblokkeerd door de huidige communicatielimieten, wordt de naam of het nummer van de ontvanger rood weergegeven met een Schermtijd-zandlopersymbool en wordt de communicatie niet verstuurd. Als de limiet alleen betrekking heeft op apparaatvrije tijd, ontvangt je gezinslid een bericht over de tijdslimiet en kan je gezinslid de communicatie met de contactpersoon hervatten wanneer de apparaatvrije tijd voorbij is.
Om je gezinslid toe te staan te communiceren met contactpersonen die geblokkeerd worden door de huidige communicatielimieten volg je de stappen hierboven om de instellingen te wijzigen.
Communicatieveiligheid voor berichten in- of uitschakelen op het apparaat van een gezinslid
Als communicatieveiligheid is ingeschakeld in Schermtijd, kan naakt in foto's worden herkend in de Berichten-app voordat de foto's door je kind worden verzonden of ontvangen. Ook kan de app informatiebronnen laten zien, zodat kinderen weten wat ze in zo'n situatie kunnen doen (niet overal beschikbaar). Apple krijgt door deze voorziening geen toegang tot de foto's. Zie het Apple Support-artikel About communication safety in Messages (Engelstalig).
Tik op het apparaat van het gezinslid in Instellingen op 'Schermtijd'.
Als je 'Schermtijd' nog niet hebt ingeschakeld, tik je op 'Schakel schermtijd in', tik je op 'Ga door' en tik je vervolgens op 'Dit is de iPad van mijn kind'.
Tik op 'Communicatieveiligheid' en schakel 'Controleer op gevoelige foto's' in.
Apps kiezen die altijd mogen worden gebruikt op het apparaat van een gezinslid
Je kunt instellen welke apps je gezinslid altijd kan gebruiken.
Tik op het apparaat van het gezinslid in Instellingen op 'Schermtijd'.
Als je 'Schermtijd' nog niet hebt ingeschakeld, tik je op 'Schakel schermtijd in', tik je op 'Ga door' en tik je vervolgens op 'Dit is de iPad van mijn kind'.
Tik op 'Altijd toegestaan' en tik vervolgens op of naast een app om deze uit de lijst te verwijderen.
Opmerking: Als een gezinslid apps voor gezondheid of toegankelijkheid nodig heeft, moet je ervoor zorgen dat deze in de lijst 'Altijd toegestaan' staan. Als je het gebruik van Berichten niet altijd toestaat, kan het gezinslid mogelijk geen berichten ontvangen of versturen (ook niet aan nummers en contactpersonen voor noodgevallen) tijdens de apparaatvrije tijd of als de applimiet is verstreken.
Beperkingen voor materiaal en privacy instellen op het apparaat van een gezinslid
Je kunt ervoor te zorgen dat het materiaal op het apparaat van gezinsleden geschikt is voor hun leeftijd door de waarden voor expliciet materiaal te beperken in 'Materiaal en privacy'.
Tik op het apparaat van het gezinslid in Instellingen op 'Schermtijd'.
Als je 'Schermtijd' nog niet hebt ingeschakeld, tik je op 'Schakel schermtijd in', tik je op 'Ga door' en tik je vervolgens op 'Dit is de iPad van mijn kind'.
Tik op 'Materiaal en privacy' en schakel 'Beperkingen' in.
Kies specifieke opties voor materiaal en privacy.
Opmerking: Om het gehoor van je gezinslid te beschermen, scrol je omlaag, tik je op 'Verminder harde geluiden' en selecteer je 'Sta niet toe' in. (Hiermee kan het maximale koptelefoonvolume niet worden gewijzigd.) Zie Harde koptelefoongeluiden verminderen in Instellingen.
Opmerking: Om SharePlay in FaceTime-gesprekken te beperken, ga je in Instellingen naar 'Schermtijd' > 'Beperkingen' > 'Toegestane apps' en schakel je 'SharePlay' uit. Om SharePlay toe te staan, schakel je deze optie in.
Tik op boven in het scherm.
Schermtijdinstellingen voor een gezinslid later toevoegen of wijzigen
Om schermtijdinstellingen later toe te voegen of te wijzigen, volg je de stappen in Schermtijd voor jezelf instellen op de iPad.
Belangrijk: Als je schermtijd configureert op het apparaat van een gezinslid (niet via 'Delen met gezin') en je je toegangscode voor schermtijd vergeet, kun je je Apple ID gebruiken om de toegangscode opnieuw in te stellen. Als je echter Schermtijd voor een gezinslid op je eigen apparaat hebt geconfigureerd via 'Delen met gezin' en je je toegangscode voor Schermtijd bent vergeten, kun je die code op je eigen apparaat opnieuw instellen met de toegangscode van je apparaat, met Touch ID of met Face ID.