Fensfeltet er et særegent geologisk område i Nome kommune i Telemark. Fensfeltet er anslått å romme rundt 8,8 millioner tonn sjeldne jordarter (REE), og representerer med dette Europas største kjente forekomst av REE for grønn teknologi. Det arbeides med planer for utvinning av REE i Fensfeltet, og boringer tyder på at forekomsten strekker seg minst én kilometer ned i dypet.
Faktaboks
- Uttale
-
fens-feltet
- Etymologi
- Navn etter gården Fen, norrønt Fávin, kanskje av verbet fæda, det vil si et sted dyr fôres opp på, og det norrøne ordet vin, 'eng'
Området er på fem kvadratkilometer. Det består av uvanlige bergarter og mineraler som representerer restene etter en 580 millioner år gammel kalksteinsvulkan.
Innholdet av radioaktive mineraler (først og fremst thorium) er forholdsvis høyt i Fensfeltet, og dette kan gi seg uttrykk ved lokalt høye konsentrasjoner av radon.
Den norske geologen Waldemar Christopher Brøgger beskrev forekomsten i 1921. På det tidspunktet var mange av bergartene ukjente, og de ble gitt navn etter gårdene i distriktet. Viktigst er søvitt og rauhaugitt, som består overveiende av henholdsvis kalkspat og jernholdig dolomitt. De inneholder i tillegg mineraler med metallet niob, som ble utvunnet i Søve gruver i årene 1953–1965. Undersøkelser med sikte på ny drift pågikk frem til 1987. Jernmalmgruver ble drevet i perioden 1652–1957.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.