Frem til 1998 trodde fysikerne at nøytrinoene var masseløse, og at de beveget seg med lyshastigheten. På denne tiden eksisterte også et uløst problem som ble kalt det solare nøytrinoproblemet. Det var at man registrerte færre nøytrinoer fra Sola enn det godt etablert teori for solfysikk forutsa.
Det eksisterer tre typer nøytrinoer: elektro-nøytrinoer, myon-nøytrinoer og tau-nøytrinoer. I 1998 oppdaget Super-Kamiokande-detektoren i Japan, under ledelse av Takaaki Kajita, at nøytrinoer kunne endre seg fra en type til en annen, for eksempel fra å være elektron-nøytrinoer og til å bli myon-nøytrinoer og tilbake igjen. Dette ble kalt nøytrinooscillasjoner. I 2001 ble nøytrinooscillasjoner også observert av Sudbury nøytrino-observatorium i Canada, under ledelse av Arthur B. McDonald.
Oppdagelsen av nøytrinooscillasjoner løser det solare nøytrinoproblemet. Sola produserer bare elektron-nøytrinoer, og det ble derfor bare konstruert detektorer som kunne registrere elektron-nøytrinoer fra Sola. Men disse registrerte bare mellom halvparten og to tredjedeler at det forutsagte antallet. Basert på oppdagelsen av nøytrinooscillasjoner ble det gjort beregninger som viste at elektron-nøytrinoene som manglet, var blitt omdannet til myon- og tau-nøytrinoer før de nådde frem til detektorene på Jorda.
Resultatene oppnådd i Super-Kamiokande og Sudbury nøytrino-detektorene fortalte oss også noe viktig om nøytrinoene. På den tiden det solare nøytrinoproblemet oppsto trodde forskerne at nøytrinoene ikke hadde masse. Men nøytrino-oscillasjoner kan bare skje hvis nøytrinoene har masse. Så eksperimentene fortalte at nøytrinoene har masse og at de dermed kan skifte identitet.
Kajita og McDonald ble i 2015 tildelt Nobelprisen i fysikk for oppdagelsen av nøytrinooscillasjoner.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.