I 2023 utgjorde Gabons bruttonasjonalprodukt (BNP) 19,39 milliarder amerikanske dollar (USD). BNP økte med 2,4 prosent i 2023. På CIA World Factbooks liste over BNP per innbygger, som omfatter 222 land/territorier, har Gabon plass nummer 106. Det er en bedre plassering enn alle de tre nabolandene: Ekvatorial-Guinea (nummer 121), Republikken Kongo (nummer 169) og Kamerun (nummer 180).
Rike ressurser av mineraler, spesielt petroleum og mangan samt tømmer, kombinert med et lavt folketall, har gjort Gabon til et av Afrikas mest velstående land. FNs levekårsindeks (Human Development Index -HDI) for 2022 viser at av de 46 afrikanske land sør for Sahara er det bare tre land som har en bedre plassering enn Gabon: Seychellene, Mauritius og Sør-Afrika.
Jordbruket som bidrar med 4,2 prosent av landets BNP (2023), består hovedsakelig av små selvbergingsbruk. Det dyrkes blant annet taro, maniok, mais, ris, sukkerrør, kakao og kaffe, og det utvinnes blant annet palmeolje og gummi for salg. Landet er ikke selvforsynt med matprodukter, som i stor grad må importeres. Utenfor kysten drives fiske innenfor en 200-milssone. Husdyrhold er vanskelig på grunn av tsetsefluen, men det er innført resistent kveg, gris, sau, geit og fjærfe.
Gabon er verdens største produsent av treslaget okoumé som brukes særlig til kryssfiner. Det eksporteres også ibenholt og mahogni. Tømmerproduksjonen driftes hovedsakelig av europeiske selskaper, og tømmertransporten foregår på elvesystemer.
Industriens bidrag til BNP er 53,5 prosent (2023). Petroleumssektoren utgjør hovedtyngden i Gabons økonomi. Uranproduksjonen, som tidligere var stor, opphørte i 1999.
I 2023 beløp Gabons eksport til 12,9 milliarder USD, mens importen var på 3,5 milliarder USD. Med dette hadde landet et overskudd i handelsbalansen 9,5 milliarder USD. Mangan, jernmalm og tømmer er i tillegg til olje og naturgass fra felter hovedsakelig utenfor kysten viktige eksportprodukter. De tre største eksportmarkedene er Kina, Indonesia og Spania (2023).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.