Den første etterkrigstida var krevende for kronprins Olav. Ikke minst ble den preget av kronprinsesse Märthas alvorlige sykdom, og av hennes død 5. april 1954. Kronprinsen hadde vansker med å forholde seg til sorgen, ikke minst overfor sine nærmeste. Han forble enkemann.
Etter hjemkomsten i 1945 hadde kronprins Olav igjen manglet en klart definert rolle. Slik ble det i ti år, helt til faren sommeren 1955 brakk lårhalsen, og kronprinsen måtte fungere som regent. Da kong Haakon døde 21. september 1957, var det atskillig skepsis til at den nye kongen ville klare å fylle rollen. Olavs tilnærming var trofasthet overfor arven etter faren, inklusive å overta mottoet «Alt for Norge», kombinert med en forsiktig vilje til modernisering. Hans første politiske triumf som monark var gjennomføringen av signingen i Trondheim 22. juni 1958. Opplegget var blitt møtt med atskillig kritikk innad i Arbeiderparti-regjeringen, men med Nidaros-biskop Arne Fjellbus hjelp, fikk kongen viljen sin. Signingen ble en stor PR-triumf, sammen med signingsferden i Sør-Norge samme sommer, og i Nord-Norge sommeren 1959.
Det tok ikke mange årene før Olav overtok ærestittelen som var blitt tildelt hans far, «Folkekongen». Selv om han åpenbart savnet å ha en dronning ved sin side, økte hans popularitet gjennom de siste tiårene av livet. De få gangene han ble utsatt for alvorlig kritikk, hadde det å gjøre med barnas giftermål. Alle tre ønsket å gifte seg borgerlig (med ikke-kongelige), men i samtlige tilfeller holdt Olav igjen. Han var preget av pliktetikk, og institusjonens interesser kom for ham foran menneskelige hensyn. Selv om han ble utsatt for atskillig kritikk i alle tre tilfeller, hadde han lenge et flertall med seg i sin konservative tilnærming, både i det politiske liv og i opinionen generelt, særlig hva gjaldt Harald og Sonja.
Kanskje sikret Olav 5. først og fremst sin store popularitet gjennom å bli «reisekongen», et statsoverhode som ikke bare dro på en rekke statsbesøk, men også gjestet alle deler av Norge. I tillegg ble han, også det på ganske andre vis enn sin far, «mediekongen», en som fikk muligheter til å være nær gjennom ny medieteknologi og i en ny medievirkelighet. I forbindelse med 60-årsdagen i 1963 lot han seg, som den første regjerende monark, fjernsynsintervjue, og også hans nyttårstaler, som ble TV-overført fra 1965, førte ham tilsynelatende nærmere folket. Andre portrettprogrammer, samt enkelte fotografier, aller mest det berømte «Kongen på trikken»-bildet fra oljekrisen i desember 1973, sementerte bildet av en folkelig og sosialdemokratisk konge.
Kongens fremste politiske saksengasjementer gjaldt verdien av FN og internasjonal solidaritet, og betydningen av å sikre freden gjennom et sterkt forsvar og NATO-samarbeid. Han ble også forbundet med engasjement for flyktninger, og med å ønske et flerkulturelt Norge velkommen. Minnepolitisk gjorde han et stort arbeid med å forvalte arven etter andre verdenskrig, og han var tydelig forpliktet på arbeidet i statsråd.
Kong Olav hadde et sterkt temperament, som riktignok sjelden fikk utløp i offentligheten. Under skolegang og høyere utdanning hadde han særskilte utfordringer på grunn av dysleksi, og mye tyder på at han også slet med taleflytvansker (såkalt «løpsk tale»). Disse utfordringene gjaldt også i hans virke som monark, og særlig kunne han streve med å framføre taler fra manuskript. Likevel var det først i 1990, ett år før han døde, at kongens dysleksi ble kjent for offentligheten.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.