Ingen andre treslag i Norge kan måle seg med sommereik i tykkelse, og eiketrær kan bli svært gamle. Flere store eiker beskrives gjerne som tusen år gamle, noe som kan være mulig, men trolig er svært uvanlig. Fordi gamle eiketrær som regel er hule, er det vanskelig å fastslå alder ved å telle årringer. Flere av de eldste, kjente eiketrærne er godt over 500 år gamle. Eiketrær kan vokse som vitale trær i om lag 300 år for så å svekkes av råte, men leve videre i 300 år til. Deretter kan trærne stå som halvdøde eller døde stammer i ytterligere 300 år.
Av store eiker kan nevnes Tordenskjoldeika ved Falkensten i Vestfold, Vette-eika, også kalt Mollestad-eika, på Vestre Mollestad gård i Birkenes, Lande-eika i Bygland og Brureika på Lote ved Utne i Ullensvang. Alle disse har stamme med tverrmål på oppimot tre meter. Hjelmeset-eika fra Gloppen er død, men stammen er tatt vare på og plassert på Nordfjord Folkemuseum.
Mollestadeika ble bevart på grunn av overtro. Den er nå om lag 1000 år. De eldste beboerne på dette stedet trodde han som først ryddet gården fortsatte å leve som verneånd i gravhaugen sin. Trær som vokste opp på gravhaugen, måtte derfor vernes, og slik fikk Mollestadeika utvikle seg. Opp gjennom årene ble det ofret både mat, melk og øl på stedet. Ikke minst var det viktig å gi eika det aller første ølet som ble tappet av øltønna. Man trodde at dersom eika blei skadet eller hogget, ville dette medføre ulykker for gården. I dag er eika en aldrende kjempe med stadig flere tørre greiner, og det er trukket vaiere mellom noen av dem for å forsøke å utsette forfallet litt.
I tillegg til Tordenskiold er det flere eiketrær som knyttes til bestemte personer som har hatt ulike tilknytninger til trærne. Eksempler på dette er Asbjørnseneika på Nedre Fjeldstad gård i Gjerdrum og «Den gamle mester» ved Krødsherad prestegård i Krødsherad. Disse knyttes til henholdsvis Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe. «Den gamle mester» var det første treet som ble fredet i Norge. Eika er omtalt av Jørgen Moe i et dikt fra 1855. Mange kunstnere har malt dette fantastiske treet, og det er et yndet fotoobjekt.
Flere gamle eiketrær er vernet som naturminner, og noen er vernet som kulturminner. Det opprettes ikke nytt vern i form av naturminner lenger, men store eiketrær er automatisk vernet etter naturmangfoldloven, fordi de er så viktige leveområder for andre arter. Slikt vern gjelder alle eiketrær over 63 centimeter i diameter eller to meter i omkrets i brysthøyde. I tillegg omfattes eiketrær som er synlig hule og over 30 centimeter i diameter eller over 95 centimeter i omkrets.
Kommentarer (3)
skrev Janne Horn Erath
For å kunne ivareta eik (og andre trær) på en god måte i arealforvaltningen, er det nyttig å vite hvor stor rotutredelsen (og kroneutbredelsen) kan bli på et fristilt tre.
skrev Janne Horn Erath
Under "skader" kunne det være nyttig å vite litt om hvor mye trærne tåler i forhold til terrenginngrep ved byggearbeider og pløying.
svarte John Magne Grindeland
Takk for nyttige innspill. Vi skal innarbeide i kommende revisjon.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.