Lapin kausityöntekijöiden kohtelussa tulee ilmi entistä räikeämpiä tapauksia.
Kuluvana talvena ainakin yhdestä tapauksesta on tähän mennessä tehty myös rikosilmoitus. Lapin poliisin mukaan sitä tutkitaan tällä hetkellä nimikkeellä kiskonta.
Palvelualojen ammattiliiton PAMin aluepäällikön Henna-Kaisa Turpeisen mukaan liittoon on tänä talvena tullut satoja yhteydenottoja Lappiin saapuneilta kausityöntekijöiltä.
– Surullista on, että osassa hyväksikäyttö on entistä vakavampaa. Eli tällaisia marjanpoimintakeisseihin viittaavia tapauksia, joita meillä on selvitelty yhdessä viranomaisten kanssa, Turpeinen sanoo.
25 asukasta, kaksi vessaa
PAMiin tulleissa yhteydenotoissa tyypillisiä ongelmia ovat esimerkiksi lepoaikoihin, palkkaukseen ja käytettävissä olevien ajoneuvojen huonoon kuntoon liittyvät asiat.
Myös majoitus on yksi kestopuheenaihe työntekijöiden yhteydenotoissa liittoon. Turpeisen mukaan esille on noussut muun muassa tilanteita, joissa keskustassa sijaitsevaan kaksioon on majoitettu kuusikin ihmistä ja heiltä on peritty useamman sadan euron vuokraa.
– Ja koska olohuoneessa asuu muita ihmisiä, sinne ei saa mennä. Saa käyttää vain vessaa ja keittiötä. Koen, ettei se ole kyllä kenenkään ihmisarvolle sopivaa.
Ylen tietoon tuli jutun teon yhteydessä useita tapauksia, jossa samaan asuntoon oli majoitettu tiiviisti useita kausityöntekijöitä. Esimerkiksi yhdessä tapauksessa yhteen asuntoon oli majoitettu jopa 25 henkilöä. Asunnossa oli yhdeksän makuuhuonetta, mutta vain kaksi vessaa. Keittiötilassa ei myöskään ollut lainkaan uunia, vain keittolevy.
Kyse oli ison, valtakunnallisen toimijan tarjoamasta asunnosta. Vuokraa asukkaat maksoivat yhdestä huoneesta yhteensä 450 euroa.
Yle sai asunnosta kuvia, mutta haastattelut peruuntuivat, koska henkilöt pelkäävät, etteivät saisi jatkossa töitä. Näet kuvat isompana klikkaamalla niitä.
”Se oli todella hankalaa ja epämukavaa”
Portugalilaiselle Francisco dos Reis Silvalle kokemus Rovaniemellä tehdystä kausityöstä oli pettymys juuri tarjottujen asuinolojen suhteen.
Työnantaja tarjosi Reis Silvalle majoitusta kahdeksan hengen yhteismajoituksessa. Huoneen vuokra oli jaetussa huoneessa 300 euroa tai omassa huoneessa 500 euroa kuussa.
Lopulta tarjolla oli vain jaettuja huoneita, jossa pieneen huoneeseen oli mahdutettu kaksi sänkyä.
– Keittiöön emme todellakaan mahtuneet kaikki yhtä aikaa.
Reis Silva sanoo, että erilaisia työvuoroja tekevien ihmisten oli vaikeaa sovittaa asumistaan niin, että kaikki saisivat tarpeeksi lepoaikaa.
– Se oli todella hankalaa ja epämukavaa. Nuoremmat asukit eivät ehkä tajunneet, että toiset halusivat nukkua.
Myös Reis Silva työskenteli isolle, valtakunnalliselle toimijalle.
Turpeisen mukaan on yrityksiä, jotka toimivat hyvin, ja sitten on sellaisia, usein uusia yrityksiä, jotka eivät toimi yhtä hyvin, hän kertoo.
– Esimerkiksi osalla ulkomaalaistaustaisista yrityksistä ei ole käsitystä siitä, millaisilla säännöillä työmarkkinat Suomessa toimivat.
Kaupunki ei ole valmis tällaiseen matkailuun
Reis Silvalle yksi kausi Lapin kausityössä sai riittää.
Kuukauden yhteismajoituksen jälkeen hän löysi vapailta markkinoilta talvikaudeksi oman kaksion, jossa vuokra oli vain hieman suurempi kuin se olisi ollut jaetun majoituksen omassa huoneessa.
– Sen asunnon ainoa ongelma oli, että alakerran asunto oli lyhytvuokrauksessa. Sielläkään ei ehkä tiedetty, että suomalaisissa kerrostaloissa hiljaisuus alkaa kymmenen jälkeen.
Päällimmäisenä ajatuksena Reis Silvalle jäi Rovaniemestä, että liika turismi ei ole hyväksi kaupungille, turisteille eikä matkailun parissa työskenteleville.
– Työ itsessään oli mukavaa, mutta Lappiin en tulisi muuten uudelleen, ellei se olisi viimeinen vaihtoehto. Koin, että asioita ei tehty huolella eikä oikein.
Reis Silvan mielestä matkailu on selvästi ylikuumentunut Rovaniemellä ja jossain vaiheessa se kostautuu.
Onko sinulla juttuvinkki Ylen uutisiin?
Voit olla luottamuksella yhteydessä. Voit lähestyä meitä myös sähköpostilla: eevi.kinnunen@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta. Tietoja käsitellään vain journalistisessa tarkoituksessa.