Content-Length: 290608 | pFad | https://yle.fi/a/74-20079314#comments

Linnanmäki aloitti Venäjä-boikotin | Ulkomaat | Yle

Linnanmäki aloitti Venäjä-boikotin

Suomen muut suuret huvi- ja teemapuistot jatkavat Ingman-jäätelön myyntiä, vaikka sen suuromistaja on Ukrainan mustalla listalla.

lapsi syö jäätelöä.
Ingman-jäätelöt omistaa Venäjälläkin toimiva brittiyhtiö Unilever. Kuvituskuva. Kuva: Frida Lönnroos / Yle
  • Sakari Nuuttila

Linnanmäki lopettaa Ingmanin jäätelöiden myynnin. Samalla katkeaa yli kymmenvuotinen yhteistyö jäätelömerkin valmistajan kanssa.

– Olemme tehneet vahvan arvovalinnan, ettemme jatka toimijoiden kanssa, jotka pakotteista huolimatta toimivat Venäjällä, kertoo huvipuiston toimitusjohtaja Pia Adlivankin Ylelle.

Alun perin suomalaisen Ingman-merkin omistaa nykyisin brittiläinen jättiyhtiö Unilever, joka pyörittää edelleen tehtaitaan Venäjällä. Yhtiöön ei kohdistu pakotteita, mutta se on saanut toiminnastaan paljon kansainvälistä kritiikkiä.

Unilever maksaa Venäjälle vuosittain veroja kymmenien miljoonien eurojen edestä. Osittain verotuloilla Venäjän valtio rahoittaa raakaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa. Lisäksi Ukrainan mukaan länsimaisten yhtiöiden läsnäolo Venäjällä vesittää lännen asettamien pakotteiden tavoitteita.

Näistä syistä Ukraina on lisännyt Unileverin ”sotasponsoreiden” mustalle listalle.

Ingman on aiemmin toimittanut Linnanmäelle kaiken siellä myytävän jäätelön ja saanut kumppanuussopimuksen ansiosta paljon näkyvyyttä huvipuistossa. Nyt Linnanmäki on löytänyt Ingmanin tuotteille korvaajia.

Alkavalla kaudella huvipuistossa myytävää jäätelöä valmistavat suomalaiset yritykset, joilla ei ole kytköksiä Venäjälle. Linnanmäki pyrkii jättämään valikoimastaan pois kaikki muutkin Venäjään linkittyvät tuotteet.

Unilever ei suostunut Ylen haastatteluun. Yhtiö kommentoi sähköpostitse ainoastaan, että se on pahoillaan Linnanmäki-yhteistyön päättymisestä.

Linnanmäki ei halunnut antaa asiasta Ylelle tv-haastattelua, vaan kommentoi asiaa puhelimitse.

Linnanmäen Rinkeli-maailmanpyörä.
Linnanmäen aiempaa kalliimpi ranneke maksaa tänä vuonna 51 euroa. Kuva viime lokakuun Valokarnevaali-tapahtumasta. Kuva: Matti Myller / Yle

Linnanmäen lippujen raju hinnannousu on puhuttanut viime viikkoina. Venäjään kytköksissä olevista tuotteista luopuminen ei toimitusjohtajan mukaan ole itsessään vaikuttanut uusimpaan hinnankorotukseen, vaan taustalla on kustannustason yleinen kasvu.

Kotimaisten tuotteiden suosiminen kasvattaa kuitenkin Adlivankinin mukaan osaltaan kustannuksia, koska kotimainen on usein kalliimpaa.

Ukrainan korruptionvastainen virasto NAZK ylläpitää Venäjällä toimivien ”kansainvälisten sotasponsoreiden” listaa. Alla olevalla videolla NAZK:n tiedottaja Andrii Pozniak kertoo Ylelle, miksi länsimaisten yritysten toiminta Venäjällä on ongelma.

Muut huvipuistot tuomitsevat mutta jatkavat

Suomen muissa suurissa huvi- ja teemapuistoissa Ingmanin jäätelöitä maiskutellaan tänä kesänä edelleen. Särkänniemi, Powerpark, Tykkimäki, Puuhamaa, Visulahti ja Muumimaailma jatkavat sopimuksiaan Unileverin kanssa.

Puistojen edustajat vastaavat Ylelle tiedostavansa Unileverin kanssa toimimisen ongelmat. Tästä huolimatta ne eivät ole lopettamassa yhteistyötä.

Pääasialliseksi syyksi useimmat puistot kertovat sen, että vaihtoehtoisia valmistajia on vähän. Jäätelön suurtuotanto on keskittynyt muutamalle monikansalliselle jätille, jotka myös toimivat Venäjällä.

Puuhamaata ja Visulahtea sekä vesipuisto Serenaa ja Tropiclandiaa pyörittää sama yhtiö: Puuharyhmä. Sen omistaa espanjalainen Aspro Parks, jolla on koko Euroopan kattavaa yhteistyösopimus Unileverin kanssa.

Puuharyhmän mukaan konsernitason sopimukseen ei voida Suomesta käsin vaikuttaa.

Unileverin jäätelöitä edelleen myyvän Tykkimäen omistaa Kymen Seudun Osuuskauppa. Se kuuluu S-ryhmään, jonka kauppojen pakastealtaat pursuavat Unileverin jäätelöitä.

Alla olevalla videolla NAZK:n tiedottaja kertoo ukrainalaisviraston terveiset suomalaisille huvipuistoille ja yrityksille.

Unilever ei ole ainoa ruoka-alan jättiyhtiö, joka toimii edelleen Venäjällä.

Yle julkaisi marraskuussa selvityksen siitä, miten lähes kaikkien suomalaisten suosikkijäätelöiden omistajat ovat monikansallisia yhtiöitä, jotka jatkavat tuotantoaan Venäjällä.

Unileverin lisäksi näin toimii myös Nestlé, jonka omistama yhtiö Froneri valmistaa Suomessa Pingviini-jäätelöitä.

Nestlén omistama Froneri valmistaa myös Fazer-jäätelöitä sekä oman merkin jäätelöitä S-ryhmälle, K-kaupoille ja Lidlille.

Linnanmäki pyrkii täysin Venäjä-vapaaksi

Ingman-jäätelö ei ole ainoa Venäjään kytköksissä oleva tuote, joka on kadonnut Linnanmäeltä.

Toimitusjohtaja Adlivankinin mukaan huvipuisto on syynännyt hankintansa varmistuakseen, ettei millään sen ravintolan ja kioskin valikoiman tuotteilla olisi kytköksiä Venäjälle.

Linnanmäellä on talven aikana etsitty korvaajia kaikkien Venäjällä toimivien kansainvälisten ruokajättien tuotteille. Ukrainan mustalla listalla ovat Unileverin lisäksi muun muassa Nestlé, Mondelez ja Mars.

– Meillä ei ole tiedossa yhtään tuotetta, joka olisi ostettu yritykseltä, joka toimii Venäjällä, Adlivankin sanoo Linnanmäen alkavan kauden valikoimasta.

Linnanmäen pääyhteistyökumppanina jatkaa kuitenkin vielä Hartwall ainakin tämän vuoden sopimuskauden loppuun. Hartwall valmistaa Suomessa Ukrainan mustalla listalla olevan Pepsicon virvoitusjuomia.

Hartwall on virvoitusjuomissa myös Muumimaailman yhteistyökumppani.

Nainen syö jäätelöä
Suurimmat suomalaiset jäätelömerkit ovat nykyisin monikansallisten jättiyhtiöiden omistuksessa. Yhtiöt jatkavat toimintaansa myös Venäjällä. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Tällä viikolla Unilever kertoi aikovansa eriyttää kahdeksan miljardin euron jäätelöbisneksensä muusta liiketoiminnastaan erilliseksi yhtiöksi. Uusi järjestely ei tuo muutosta yhtiön Venäjän-toimintoihin, kirjoittaa brittilehti The Guardian.

Ingman-jäätelöiden lisäksi myös Turun Sinappi on Unileverin omistama suomalainen tuotemerkki.

Niin ikään suomalaisia brändejä omistava Nestlé on menettänyt asiakkaita ja sopimuksia Venäjän hyökkäyssodan vuoksi.

Heti Ylen marraskuisen selvityksen julkaisun jälkeen VR poisti Pingviini-jäätelöt myynnistä junien ravintolavaunuista ja Tikkurilan asemakahvilastaan.

Sodan alkuvaiheessa Mannerheimin lastensuojeluliitto laittoi välit poikki pitkäaikaiseen yhteistyökumppaniinsa Pilttiin. Tunnetun lastenruokamerkin sekä Pingviini-jäätelöt omistaa Nestlé, joka on yksi maailman suurimmista ruokajäteistä ja jonka tehtaat Venäjällä jatkavat pyörimistään.

Grafiikka: Ilkka Kemppinen / Yle









ApplySandwichStrip

pFad - (p)hone/(F)rame/(a)nonymizer/(d)eclutterfier!      Saves Data!


--- a PPN by Garber Painting Akron. With Image Size Reduction included!

Fetched URL: https://yle.fi/a/74-20079314#comments

Alternative Proxies:

Alternative Proxy

pFad Proxy

pFad v3 Proxy

pFad v4 Proxy